Rubrik och ingress till innehållet på sidan

Energi- och teknikföreläsningar

Publicerat av: Ulrica Nordemar ·

Huvudinnehåll

Hur ska vi få ungdomar att förstå var jobben finns och hur de kan få dem i energi- och teknikbranschen? Hur motiverar vi unga att läsa matematik tidigt och söka sig en framtid som tekniker och ingenjör?

Energi- och teknikföreläsningarna är en del av lösningen!

Energiföretagen Sverige är stolt nationell samarbetspartner till Energy Competence Center som sedan 2015 driver föreläsningarna tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap.

– Kommunikatörerna från ECC brinner för energi- och miljöfrågorna, precis som vi, och vill inget annat än att få eleverna att inse vilka yrken och utvecklingsmöjligheter som finns för dem i vår bransch. Jag har själv deltagit på en av deras lektioner, och energin och engagemanget som tar tag i eleverna går inte att ta miste på, säger Ulrica Nordemar, ansvarig för kompetensförsörjningfrågor på Energiföretagen,

Det som startade som ett pilotprojekt i Västerås och Västmanland går nu på export i en nationell satsning tillsammans med fler nationella partners.

Under 2017 möter vi tusentals elever över hela Sverige. En huvudmålgrupp är gymnasieelever som läser Teknik-, Natur och El & energiprogrammet.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på.

Samtidigt utvecklas konceptet även på fler utbildningsnivåer. 

- Det är oerhört viktigt att unga håller i matematikkurserna i högstadiet och att vi ser fortsatt ökade flöden av ungdomar som väljer Teknikcollege och andra tekniska- och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasiet, säger Björn Nordén. Det är där jobben finns.

Boka lektioner för 2017 nu

– Att erbjuda energilektionerna till en eller ett par högstadieskolor på din ort är världens chans att marknadsföra inte bara ert bolag utan hela vår bransch och våra gemensamma möjligheter! Missa inte detta tillfälle. Ta kontakt med Ulrica Nordemar för mer information.

Här hittar du en lite mer information av lektionerna.

Hur funkar Energi- och teknikföreläsningarna?

Kontakta mig om du vill veta mer

Ulrica Nordemar

Ansvarig kompetensförsörjning
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 45
E-post: ulrica.nordemar@energiforetagen.se

600 niondeklassare på inspirationsföreläsning om jobb i teknikbranschen

Växjö Energi är en av Energiföretagens medlemmar som går från ord till handling när det gäller att göra skillnad för att få fler ungdomar att söka sig till...

Läs mer

Elsajten

En sajt som handlar om el? Varför då?

Läs mer

#lysandeenergi

Ett strålande ämnesövergripande lektionsmaterial för åk 8-9 i fysik, svenska och bild, som syftar till att stimulera elevers intresse och engagemang för framtidens...

Läs mer