Anläggningsmontören Niklas har hittat flera vägar framåt

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Bara för att du pluggat till en specifik sak inom energi är det långt ifrån säkert att det är där du stannar. Det menar 31-åriga anläggningsmontören Niklas Pettersson. Sedan han gick sin utbildning har han jobbat inom flera olika yrken i branschen.

Jämtlänningen Niklas visste vilket yrke som väntade efter gymnasiet. Direkt efter studenten satte han sig bakom spakarna på en av sin pappas företags grävmaskiner. Ett företag som grävt kablar och byggt kraftledningar sedan 80-talet. Men det var något som fattades för Niklas, han ville göra någonting mer.

– När jag började jobba hos pappa snackade jag med många montörer som tipsade mig om att börja plugga på Åsbro kursgård. Jag tyckte att det lät intressant, så jag tog ett uppehåll från jobbet hos pappa och sökte utbildningen, berättar Niklas.

Niklas kom in på skolan och flyttlasset gick söderut. Nu var det dags att plugga till anläggningsmontör för storkraftnätet. Under utbildningen fick Niklas och de andra studenterna prova på att jobba på verkliga anläggningar. När det blev dags för praktik hamnade Niklas på entreprenadföretaget Powermont i Sundsvall. Ett gemensamt tycke uppstod och Niklas blev anställd direkt efter skolan som montör. Nu jobbade han med att bygga regionledningar. 

– Jag rekommenderar absolut min utbildning. Speciellt till yngre människor eftersom den lär en yrket väldigt grundligt, berättar Niklas.

Niklas-Pettersson_4-fix-1024x804.jpgNiklas Pettersson gillar att jobbet varvar kontorsuppgifter med att vara ute i fält.

Som montör finns det många vägar att ta. Något Niklas verkligen är ett bevis på. Efter några år rörde han sig vidare till beredaryrket och ytterligare en tid senare landade han tillbaka på hemmaplan i Jämtland hos det lilla elnätsbolaget Bergs Tingslags Elektriska (BTEA). Nu varvar Niklas kontorsjobb med fältjobb, ingen dag är den andra lik. Han kan lägga upp sina dagar precis som han vill. På kontoret är han med i projektens hela kedjor; från projektering, kalkylering och projektledning till uppföljning av budget och dokumentering av projektet. Ute på fältet gör han avvägningar och förbereder för montörernas arbete.

– Roligt, varierande och fritt, så beskriver Niklas sitt jobb med tre ord.

Energibranschen är en väldigt bra bransch som överlag har bra villkor, anställningsformer och löner, fortsätter han. Det finns möjlighet att både jobba mycket och tjäna stora pengar och att ha ett stabilt åtta-till-fem-jobb. Och som om det inte vore nog är det också en fin sammanhållning mellan företagen i branschen, avslutar Niklas.

Hitta DIN energiutbildning här.