Linjemontören Ebba lyser upp Motalas gator

Publicerat av: Eva Rydegran ·

En actionfylld utbildning fylld av tid att klättra i stolpar och köra fyrhjuling i skogen. Det är knappast något man kan säga om alla utbildningar. Men för den som pluggar till linjemontör är det precis vad som väntar. 28-åriga Ebba Gomér har gått utbildningen och aldrig ångrat sitt val. Nu jobbar hon med att lysa upp Motalas gator.

När Ebba Gomér var 16 år stod hon, liksom många andra svenska tonåringar, inför ett knepigt gymnasieval. Men även om hon inte visste vad hon ville plugga så hade hon bestämt sig för att utbildningen behövde uppfylla två kriterier, hon ville gå en praktisk utbildning och att hon hade möjlighet att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Valet föll på El-programmet. Ansökningarna skickades in och Ebba blev antagen. Det kändes som om elektriker var hennes kall i livet.

Men så hände något. Efter att Ebba gått ut gymnasiet fick hon ett samtal som skulle ändra hennes karriär. Hennes gymnasielärare från installationselektrikersprogrammet hade börjat jobba på Åsbro kursgård och ville få in fler tjejer i branschen. Hon frågade Ebba om hon skulle vilja vidareutbilda sig till linjemontör och Ebba nappade på idén.

På Åsbro kursgård var vardagen aldrig händelselös eller tråkig, utbildningen var snarare raka motsatsen.

– Det var action varje dag, berättar Ebba. Vi bodde ungefär 16 elever på skolan och jobbade med att klättra i stolpar, åka fyrhjuling i skogen och slita i ur skur varje dag. Det var nästan som att jobba på riktigt. Jag kan verkligen rekommendera alla som vill arbeta som linjemontörer att plugga på Åsbro kursgård.

– Det är självständigt, mycket eget ansvar. Jag får jobba utomhus och har otroligt bra kollegor som gör att jag verkligen trivs på jobbet.
Ebba Gomér.

 

Ett och ett halvt år efter skolstarten var Ebba färdig med utbildningen och fick genast jobb som montör på Vattenfall belysning i Motala, en arbetsplats där hon hade praktiserat under utbildningen. Jobbet på Vattenfall innebär att Ebba åker runt i sin skylift och ser till att gatljusen i Motala kommun lyser. Har de slocknat byter hon ut lamporna eller gräver nya kablar. Ett jobb som passar Ebba perfekt.
– Det är självständigt, mycket eget ansvar. Jag får jobba utomhus och har otroligt bra kollegor som gör att jag verkligen trivs på jobbet, säger Ebba entusiastiskt.

Hon tycker att de härliga kollegorna är någonting som utmärker hela energibranschen, som hon själv liknar vid en liten familj. Trots att det är en mansdominerad bransch så är det öppna armar överallt.
– Vi som jobbar i branschen vet hur hårt alla jobbar för varandra och för att det ska lysa hemma hos folk. Jag tror att det är därför vi är så välkomnande mot varandra, avslutar Ebba.

Här kan du hitta en energiutbildning.