Strategisk kompetensförsörjning – möjligheter och utmaningar framåt

Publicerat av: Annika Johannesson

Anja Alemdar, chef Politik & Kommunikation på Energiföretagen Sverige, och Per Nordenstam, vd Sobona, samtalar om möjligheterna med Strategisk kompetensförsörjning och vilka utmaningar som kommer framöver.

Anja Alemdar och Per Nordenstam fick börja med att reflektera över hur långt deras språkkunskaper skulle kunna räcka om de hamnar på en arbetsplats i ett annat land. De konstaterade att det vore en stor utmaning, och att begränsningar i språket kan hindra en från att vara sig själv, att kunna visa sitt rätta jag.

Båda var väldigt positiva till det webbsända seminariet de just hade följt och dess kombination av användbara verktyg och inspirerande exempel.

– Jag ser att vi är på god väg att göra något bra. Det vi bygger är ingen quick fix men det finns goda exempel och bra verktyg, säger Per Nordenstam.

Han tillägger att den största utmaningen inte är hur vi tar emot, utan att tilltänkta medarbetare kanske inte ens söker sig till branschen.

– Vi tror att vi inte har någon hierarki i Sverige med våra platta organisationer men dömer rätt hårt om någon inte gör enligt mallen. Det finns regler man kan vara tydligare med. Skriv ner det, så är det inte bara till hjälp för nyanlända, utan för alla som kommer nya på arbetsplatsen,

Både Per Nordenstam och Anja Alemdar betonar vikten av att branschen arbetar tillsammans med detta. Det är en avgörande fråga, för den som inte rekryterar med mångfald missar en stor andel av befolkningen. Rekryteringsbasen behöver öka och då fungerar det inte att konkurrera med varandra.

– A och O är att de befintliga medarbetarna känner att vi i energibranschen är de samhällsförändrare som vi är. Att det är fantastiskt att jobba i den mest attraktiva branschen och att kunna bidra till klimatomställningen. När medarbetarna äger det budskapet och kommunicerar det varje dag borde vi kunna komma en bra bit på väg, konstaterar Anja Alemdar.

De enades också om att ungas värderingar stämmer väl överens med branschen och dess utveckling. De vill ha ett jobb som betyder något.

En utmaning är att öka unga tjejers teknikintresse och att bredda bilden av kompetenser i branschen, något som behöver starta redan under skoltiden. Praktik är en bra möjlighet men många företag blir offer för ”praktikparadoxen”, nämligen att de har behov av att anställa och få in nya grupper men inte tycker att de har tid att ta emot praktikanter. Per Nordenstam underströk att systematik i kompetensförsörjningen kan underlätta. Kontakta någon som redan har gjort och lär av dem, så sparar man tid.

–  Vi har en fördel av att vara en bransch som är van att tänka långsiktigt. Det vi sår nu ska skördas om väldigt många år. Det gäller att tänka på samma sätt kring kompetensförsörjning, säger Anja Alemdar.

Avslutningsvis välkomnade moderatorn Lisa Hjelm (regionchef Energiföretagen) alla till nästa års seminarium om Strategisk kompetensförsörjning, den 19 oktober 2021.

Se hela samtalet:

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se