Snabbspår i elkraft och energiteknik för utrikesfödda akademiker

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Luleå Tekniska Högskola har nyligen startat två snabbspår för utrikesfödda akademiker. Snabbspåren i elkraft- respektive energiteknik är ytterligare ett bidrag för att ta vara på kompetensen hos välutbildade utrikesfödda och samtidigt trygga kompetensförsörjningen samt öka mångfalden i energibranschen

– När vi såg kombinationen av det stora behovet av kunnig personal i energibranschen och många arbetslösa utrikesfödda akademiker väcktes idén om att starta snabbspår i elkraftteknik och energiteknik. För att vara aktuell för snabbspåret har vi som förkunskapskrav att deltagarna har en bachelor i något energirelaterat område, berättar Erik Elfgren, lektor på avdelningen för energivetenskap vid Luleå Tekniska universitet.

Snabbspåren kom till på efterfrågan från Arbetsförmedlingen och genomförs även i samarbete med energiföretag, som bland annat bidrar med mentorer till studenterna. Erik Elfgren berättar att deltagarnas språkkunskaper varierar; en del är jätteduktiga på svenska, medan andra får kämpa en del. För dem som behövde startade utbildningen med en kort kurs i svenska, kallad ”Korta vägen”.

Även på andra sätt skiljer sig förutsättningarna. En del är lite äldre och har läst för längesedan och behöver fräscha upp sina kunskaper. Andra är relativt nyutbildade men behöver få specifika kunskaper för den svenska arbetsmarknaden.

Distansutbildning med deltagare från hela Sverige

– Vi har lite drygt 20 studenter i elkraftteknik och lite knappt 20 i energiteknik. Det är en distansutbildning, utom ett studiebesök i ett kraftverk utanför Skellefteå, så vi har deltagare från hela landet, även om det är fler från södra Sverige, säger Erik Elfgren.

Föreläsningar och diskussioner genomförs digitalt. Studenterna har kurser varje dag. Dagen startar med en diskussion om uppgifter de fått och jobbat med dagen innan. Sedan följer föreläsningar inom ämnesområdet. Dagen avslutas med en frågestund, där deltagarna kan få individuell hjälp med frågor.

Inspirerande diskussioner

I utbildningen ingår också inslag om jämställdhet och arbetsmiljö, där det kan skilja sig från hur det fungerar i studenternas ursprungsländer. Men det kan det även göra inom sakkunskapen. Under hela utbildningen diskuterar och jämför man med hur det fungerar i länderna de kommer ifrån.

– Det brukar var inspirerande och spännande, de har mycket erfarenhet och kunskap, stort intresse och aktivitet. Mer än våra vanliga studenter, men de har också en helt annan grundkompetens eftersom de har yrkeskunskapen med sig, konstaterar Erik Elfgren.

Programmen omfattar drygt 20 veckors heltidsstudier. De har båda inslag av arbetsmiljö och jämställdhet och är på svenska. De innefattar övningsuppgifter, föreläsningar och slutprov. Det är fackkunskapen man examinerar men det kräver i sin tur språklig färdighet.

– Jag hoppas att de ska komma ut till arbetslivet och vara bättre anpassade till de förhållanden som råder där. Att de ska vara bättre rustade vad gäller kunskap men också språkligt och kulturmässigt. Det vore trevligt med en omgång till, men det beror på energiföretagens behov, konstaterar Erik Elfgren.

Snabbspår Energiteknik

Kurser:

  • Förbränning och introduktion till det svenska energisystemet (10 hp)
  • Energitekniska anläggningar (10 hp)
  • Värme- och ventilationsteknik (7 hp)
  • Arbetsmiljö (3 hp)

Snabbspår Elkraftteknik

Kurser:

  • Inledning elkraftteknik (4,5 hp)
  • Jämställdhet och arbetsmiljö (2 hp)
  • Elkretsteori för elkraft (4 hp)
  • Eldistribution (6 hp)
  • Elsäkerhet (3 hp)
  • Elkvalitet (3 hp)
  • Elmarknaden (3 hp)
  • Elkraftöverföring (4,5 hp)

Här kan du se hela föredraget.

Ta del av Erik Elfgrens presentation. (pdf)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se