Ny kurs ger nyckeln till att komma igång med hållbarhetsarbetet

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Hur kan hållbarhetsarbetet bli konkret och till nytta för både verksamheten och affärerna? Många energiföretag vill utveckla hållbarhetsarbetet och sprida vad de gör till kunder och omgivande samhälle. Nu erbjuder Energiföretagen Sverige hjälp med att få fart på hållbarhetsarbetet, genom utbildningen Strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken. Den hålls i Stockholm den 23 maj.

Alt-text
Bildtext

– Nyckeln för att verkligen komma igång med hållbarhetsarbetet är att hitta ingångarna – vad som är hållbarhet för just oss, i vårt företag. Och vad som är relevant och mest vettigt att fokusera på ur den egna affärens och verksamhetens perspektiv skiljer sig åt beroende på verksamhet. En gemensam faktor för att lyckas är att man börjar där det finns pengar att tjäna, där man får koppling till affären, konstaterar Malin Thorsén, en av de två kursledarna för Strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken.

Malin Thorsén menar att företag redan är vana att tänka smart och effektivt ur ett ekonomiskt perspektiv. Genom att utgå från alla de tre delarna av hållbarhet; ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, får företaget ytterligare två begrepp att förhålla sig till. Då blir hållbarhetsarbetet ett superbra verktyg för att vässa sin verksamhet.

– Genom utbildningen får företaget hjälp med att hitta en begreppsplattform, så att hållbarhet går från ett mer allmänt begrepp till att bli något mer konkret. Vi erbjuder konkreta verktyg för att strukturera hållbarhetsarbetet, vilket gör att det blir mer affärs- och verksamhetsnära. På just den här kursen har vi dessutom fokus på energibranschen, med konkreta exempel på hållbarhet i praktiken, berättar Malin Thorsén.

Hon säger att det egentligen inte är någon större skillnad mellan mindre och större företag i möjligheterna att lyckas med hållbarhetsarbetet. Möjligen är det lite svårare för större företag, för ju större komplexitet i affären, desto mer komplex blir även hållbarhetsfrågan. Mindre företag har fördelen med kortare beslutsvägar, vilket gör att det blir lättare att involvera hela personalen, så att det inte blir en fråga som stannar i ledningen.

– En viktig del i hållbarhetsarbetet är just att öka medarbetarnas engagemang. Vi gillar att gå till jobbet när vi vet att vi kan förbättra människors vardag och planeten på en och samma gång. Det gör vi redan i energibranschen, men det kan bli mer.

På frågan vad som behövs innan man går utbildningen, svarar Malin Thorén att det räcker med att man är nyfiken på, och har ett intresse för hållbarhet. För att lyckas i praktiken behövs också ett mandat. Deltagare kan vara den som är i starten av arbetet eller den som redan är igång men känner att det skulle vara bra med ett tydligare grepp om frågan.

– Vi går igenom grunderna i en hållbarhetsrapport, med utgångspunkt i GRI, Global Reporting Index. Vi går även igenom de delar som är lagstadgade för större företag att rapportera årligen, men som även mindre företag börjar vilja arbeta med. Kort sagt, Kursen Strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken ger en bra start, men inte alla detaljer. Dem får man ta i nästa steg, avslutar Malin Thorsén.

Kursledare för Strategiskt hållbarhetsarbete i praktiken är Malin Thorsén, Bright Planet, och Anna Carendi från DIYA Consulting. Båda har tidigare erfarenhet från energibranschen, Malin Thorsén bland annat som projektledare på Svensk Energi/Energiföretagen och Anna Carendi, som kommunikationschef på Jönköping Energi.  Nästa tillfälle, 24 september 2019 i Stockholm.

Läs mer och anmäl dig här.

Anna Carendi, nr 86 på listan över 101 mäktiga i Hållbarhetssverige - se hela listan här.