Korta vägen energi: Skippa revirtänk och dela med er av kunskapen!

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Elin Fellers, projektkoordinator för Välutbildade nyanlända, har intervjuat Lars Lind och Jens Isaksson på Landskrona Energi och Mohannad Suleiman, som fått praktik via Korta vägen Energi. Elin hoppas att Landskrona Energi ska inspirera fler medlemsföretag att ta emot nyanlända som praktikanter. Och att Mohannad ska få ett fast jobb efter sin praktik.

Solen skiner över det praktfulla elverk där Landskrona Energis huvudkontor är lokaliserat. Inne i receptionen möter Jens Isaksson och Lars Lind upp, de två servicetekniker som välkomnat Mohannad Suleiman under hans första praktikveckor. En praktikplats som HR-generalisten lyckades få fram på nolltid och där man istället får lösa innehållet stegvis.

Mohannad kommer ursprungligen från Homs i Syrien men flydde till Sverige 2015. Han har en elingenjörsutbildning från sitt hemland och en bred arbetserfarenhet i bagaget. Med ett tjugo års långt arbetsliv bakom sig har han hunnit med att arbeta som underhållsingenjör inom industrin och även inom medicinsk sektor där han bland annat var chef för underhållsavdelningen på Hälsoministeriet i Damaskus. Lars som tagit emot många praktikanter tidigare säger att Mohannad särskiljer sig då han så snabbt förstått hur saker hänger ihop, hur tekniken fungerar och precis vet vad som ska göras:

- Han är helt klart överkvalificerad! utbrister Lars i början av vår intervju.

På Landskrona Energi försöker man se över vilka avdelningar som kan matcha Mohannads kompetens och just nu sitter han och jobbar med ett CAD-projekt där han digitaliserar ledningskartor, något han finner intressant, även om han också säger att han vill lära sig mer.

Svenskan blir bättre för varje dag och Lars säger entusiastiskt att språkutvecklingen är fantastiskt och Mohannad ler.

- På jobbet lär man sig mer, det blir på riktigt, säger Mohannad.

Jens fyller i:

- Man får komma ihåg att fackspråket är det man måste lära sig för att komma vidare i jobb, i alla fall på de allra flesta företag.

Lars säger att han märkt att Mohannad läst på kring saker de pratat om, något han menar varit mycket positivt:

- Jag har märkt att du gjort hemmastudier; om vi pratat om något så har du flera gånger kommit tillbaka dagen efter och visat att du lärt dig det.

Vad är det som gör en praktik lyckad?

Att få fram en praktikplats är ju naturligtvis det första steget och på Landskrona Energi löstes det snabbt tack vare att Mats Lindblad, drift- och underhållsansvarig samt facklig representant sa ja till att ta emot Mohannad i sin grupp. Vidare måste det finnas en handledare och där har både Lars och Jens klivit in.

Lars menar att det är viktigt som handledare att dela med sig av sina kunskaper och poängterar att han önskar att vi i Sverige skulle ha en mer generös inställning till att lära upp nya medarbetare:

- Skippa revirtänket och bli bättre på att föra vidare kunskapen!

Jens lyfter att det är viktigt att praktikanten är nyfiken och vågar fråga och lägger till att det är något som stämmer väl in på Mohannad. Mohannad själv säger att kollegorna på Landskrona Energi är snälla och trevliga, något som får honom att tycka det är roligt att komma dit på morgonen.

Vad händer efter praktiken?

De deltagande nyanlända ingenjörerna i Korta Vägen Energi är alla ute på tre månaders praktik. Företagen som medverkar har fått information om de anställningsstöd som finns att nyttja vid anställning av personer som befinner sig långt från arbetsmarknaden; kraftiga incitament som stimulerar modig rekrytering i ett steg mot en mer innovativ kompetensförsörjning. Majoriteten av deltagarna har lång arbetserfarenhet och tunga tekniska meriter, men inte alltid komplett svenska. Deltagande företag uppmanas att inventera behoven och om det inte går att matcha ändå hjälpa praktikanterna vidare med tips på aktuella jobb där man kan bistå som referens.

Mohannad håller själv på att söka jobb och både Lars och Jens har tipsat om tjänster som de ser skulle passa Mohannads profil, för han vill vidare inom branschen.

- Jag har skickat ansökningar till tjänster på flera olika företag och jag hoppas att jag inom ett år har fått ett fast jobb. Mohannad har stora förhoppningar, men hittills har ingen kallat honom på intervju.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se