Höj kompetensen kring risker

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Hantering av risker är en av elbranschens absolut viktigaste frågor, medvetenhet om elsäkerheten måste vara ständigt närvarande. En förutsättning för säkert arbete är en gedigen elsäkerhetsutbildning. Nu lanserar Energiföretagen webbkursen ESA -14 Fackkunnig för säkerhetsarbete i ESA Q, den digitala kunskapsbanken.

ESA Q är utvecklad tillsammans med experter från branschen. Experternas medverkan gör kursen så verklig och förklarande som möjligt, allt för att den som medverkar i kursen ska få rätt förutsättningar och förståelse för elsäkerhetsanvisningarna (ESA) som är branschens viktigaste utbildning.

- Vi har sett framgång i utbildningar där praktiska situationer varvas med teori – en situationsanpassad webbkurs där man tittar på vardagliga, konkreta situationer och låter teoretiska moment fungera som stöd, gör ofta att kursdeltagaren tar till sig innehållet bättre, säger Titti Spetz, ansvarig för ESA-utbildningar hos Energiföretagen Sverige.

Efter genomförd kurs, när man står inför arbetsmomenten i vardagen tillhandahålls ett extra stöd via den digitala kunskapsbanken ESA Q. Genom denna får deltagarna på ett enkelt och förklarande sätt tydliga svar på alla tänkbara ESA-frågor. Den hjälper till att fylla i de små detaljerna som är avgörande för en fungerande elsäkerhet i vardagen. Den yrkesverksammes tilldelade roll på arbetsplatsen, riskhantering, arbetsmetoder eller vad sjukvården ska utföra för kontroller om olyckan är framme och så vidare.

ESA Q ger användaren svar varhelst man befinner sig, eftersom den är tillgänglig både för mobiltelefon och surfplatta.

esaq-logotype

Ursprungsidén med ESA Q var att höja riskmedvetenheten. Idén har vuxit sig starkare och är idag ett komplement till de lärarledda utbildningarna och publikationerna inom ESA. För att använda ESA Q behöver man tidigare gått en grundkurs i ESA -14 samt boka och genomföra webbkursen ESA -14 Fackkunnig repetition.

Webbkursen hittar du här.