Energiföretagens säkerhetsansvarige svarar gärna på dina säkerhetsfrågor

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Ett halvår in i rollen som ansvarig för säkerhetsfrågor, med fokus på säkerhetsskydd, informationssäkerhet, cybersäkerhet och beredskap, på Energiföretagen drömmer Emma Johansson om att lyckas uppnå ett större engagemang för säkerhetsfrågorna i branschen. Nu efterlyser hon fler små energiföretag som vill vara en del av Energibranschens säkerhetsgrupp ESG.

Hej Emma Johansson, ansvarig för säkerhetsfrågor hos oss på Energiföretagen Sverige!

Beskriv dig själv med några ord!
Lyhörd försöker jag alltid vara. Jag har också fokus på drivkraften framåt för att förbättras och utvecklas. Och så är jag kunskapstörstande, för jag gillar fortfarande att lära mig nya saker.

Vad har du jobbat med tidigare?
I min nuvarande roll är det en fördel att jag tidigare har jobbat praktiskt som miljö- och säkerhetsansvarig på Linde Energi i tre år. I samtal med våra medlemmar kan jag förstå deras situation och komplexiteten i frågorna. Innan Linde Energi jobbade jag tio år som ansvarig för HSE (health, safety and environmental) inom industrin och innan jag alls började jobba med säkerhetsfrågor forskade jag inom miljövetenskap. Jag har stor nytta av min forskningsbakgrund eftersom det för med sig en vetgirighet och en vana till kritisk granskning.

Varför sökte du jobbet som ansvarig för säkerhetsfrågor hos Energiföretagen Sverige?
Jag lockades av att få ansvara för arbetet med hela branschens säkerhetsrelaterade frågor eftersom jag längtade efter att få komma ut och jobba med andra som också brinner för säkerhetsfrågorna. Ett av mina ledord är tillsammans, vilket var ett ord som fanns med i jobbannonsen. Det är bara tillsammans som vi kan utveckla arbetet med säkerhet. Mitt mål och min önskan är att lyckas uppnå ett större engagemang för säkerhetsfrågorna i branschen genom medlemmars samarbeten.

Vad kan du hjälpa Energiföretagens medlemmar med?
Jag lyssnar gärna in medlemmarnas behov och bjuder in till att enas kring best practice i säkerhetsfrågor. Hör bara av dig till mig om du har en säkerhetsfråga! Jag har även möjlighet att föra samman medlemsföretagen i Energibranschens säkerhetsgrupp ESG. Under ESG finns fem arbetsgrupper som är till för att skapa ett nätverk för säkerhetsansvariga i branschen, där de kan utbyta erfarenheter inom olika säkerhetsfrågor. Vi saknar dock de små energiföretagen i ESG, så jag efterlyser dem här. Även om du bara är i uppstarten av säkerhetsarbetet så är du varmt välkommen in i vår säkerhetsgemenskap. Mejla mig på emma.johansson@energiforetagen.se om du vill vara med i ESG!

De fem arbetsgrupperna under ESG fokuserar bland annat på : AG1 säkerhetsskydd – säkerhetsskyddsanalyser och klassning, AG2 säkerhetsavtal (SUA) och säkerhetsprövning, AG3 nät-och informationssäkerhet samt cybersäkerhet, AG4 styrgrupp för ESG och AG5 beredskapsfrågor, total- och civilförsvar.

Berätta något oväntat om dig själv!
Jag har företrätt Sverige i fårvallning, vilket är vallning med hund. Det är jag faktiskt lite stolt över!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se