Nätkoder för cybersäkerhet på gång – synpunkter önskas

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Under de senaste åren har många nya bestämmelser, som NIS-direktivet och striktare nationell säkerhetslagstiftning, implementerats. År 2022 väntas de nya obligatoriska EU-riktlinjerna om nätkoder för cybersäkerhet träda i kraft. Nu ska det bli tydligare hur verksamheter som elproduktion och elnät ska hantera interna och externa risker kopplade till IT- och OT-säkerhet. Medlemsföretagens synpunkter är viktiga här.

ACER har tagit fram ett förslag på ramriktlinje för cybersäkerhet; ”Riktlinje för sektorsspecifika regler för cybersäkerhetsaspekter av gränsöverskridande elflöden”. Förslaget innehåller principer för EU-gemensamma regler bland annat om gränsöverskridande riskhantering, cybersäkerhet, informationsutbyte, incidenthantering och krishantering.

Den icke-bindande ramriktlinjen har tagits fram av ACER på begäran av EU-kommissionen. Den ska innehålla tydliga och objektiva principer för utveckling av en bindande nätverkskod för cybersäkerhet som ska bidra till att upprätthålla säkerheten för elsystemet i hela Europa.

En knappt två sidor lång beskrivning på svenska av ACER:s förslag kan läsas som pdf här

Energiföretagen ställer frågor – lämna synpunkter senast 18 juni

Energiföretagen och ESG (”Energibranschens säkerhetsgrupp”) är nyfikna på vad medlemsföretagen anser om förslaget Möjligheter och utmaningar för verksamheten. Åsikter om eventuellt certifieringskrav, krav på SOC-tjänst och incidentrapportering? Är det en fördel att följa en erkänd standard eller ska det finnas utrymme att påverka cybersäkerhetsarbetet med interna revisioner och uppföljning? Bör nationella CERT bistå med åtgärdsförslag och förbättringsarbete under och/eller efter en incident?

Fram till den 29 juni kan intressenter komma med synpunkter till ACER här.

Ett gemensamt positionsdokument ska tas fram inom ESG som intresserade medlemmar kan ta del av och använda för att svara ACER. Synpunkter från medlemsföretag välkomnas senast den 18 juni till Emma Johansson nedan för att kunna ingå i föreningens remissvar.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emma Johansson

Emma Johansson

Ansvarig säkerhetsfrågor
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 05
E-post: emma.johansson@energiforetagen.se