Rapport 2 från Qraftsamling

Publicerat av: Eva Rydegran ·

För ett par veckor sedan drog Qraftsamling i gång, Energiföretagens satsning för att energibranschen ska nå längre i sitt mångfalds- inkluderings- och jämställdhetsarbete. Första steget i årets program är att kartlägga de deltagande företagen med hjälp av Add genders normplattform, och eftersom även Energiföretagen är med har också vi fått ett resultat.

av: Lisa Hjelm, regionchef Mitt och deltagare i Qraftsamling.

Normplattformen som verktyg för ökad inkludering

Att vara med i Qraftsamling är dels en utvecklingsresa för den enskilda deltagaren, dels för det deltagande företaget. Som företag får man använda Add genders verktyg Normplattformen, som kartlägger vilka utvecklingsområden respektive företag har – inom områdena mångfald, inkludering och jämställdhet. Plattformen har sex olika perspektiv: ledarskap och självledarskap, kunderbjudande och interaktion, kommunikation, styrning av verksamheten, rekrytering och arbetsgivarvarumärke samt fikakultur och välbefinnande.

Genom att göra en genomlysning av styrande dokument, till exempel likabehandlingsplan och lönekartläggningspolicy, hur vi kommunicerar internt och externt, och genom att ta hjälp av en enkätundersökning fångar man upp hur väl mångfald, inkludering och jämställdhet levandegörs i organisationen. En aspekt som saknas i kartläggningen är man inte kunnat besöka arbetsplatser för att göra studiebesök, men i övrigt är det en bred genomlysning av företagets verksamhet.

Efter genomgång och analys trillar det ut ett resultat. Inom alla ovan listade områden får varje deltagande företag förbättringsförslag. Några kanske rekommenderas att fundera över om tilltalet i företagets inlägg i sociala media är inkluderande och enkelt för alla att förstå. Andra kanske behöver tydliggöra sin rekryteringsprocess på sin webb, eller se över sina möjligheter för män och kvinnor att kompetensutveckla sig, eller fundera på om man tillåter fikakulturen att se likvärdig ut på olika arbetsställen. Och så vidare.

Normplattformen dukar upp ett smörgåsbord av möjligheter och förbättringsområden, även för Energiföretagen Sverige. Att den dessutom är enkel att formulera målsättningar till gör det ju enkelt att följa upp.

Mitt nästa steg, som deltagare i Qraftsamling, är att samla ledningsgruppen för att gå igenom normplattformen och enas om vilka aspekter vi ska ta tag i och börja arbete med först. På listan av förslag för oss, finns alltifrån handfasta tips om att tillgängliggöra webbsidan för personer med funktionsvariationer till utbildningsaktiviteter för oss medarbetare. Som alla förstår är det så klart inte jag som enskild medarbetare som ska åstadkomma allt, men jag får vara en katalysator för ökad mångfald, inkludering och jämställdhet hos oss på Energiföretagen Sverige.

Här kan du läsa Lisas första rapport från Qraftsamling