God Jul från GIVEWATTS 2022 – bidra gärna i årets kampanj

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Svenska energiföretag har genom GIVEWATTS spelat en viktig roll i finansierandet av energiomställningen i Östafrika sedan 2012. Sedan dess har förnybar energi växt i Sveriges energimix samtidigt som fler än hälften av hushållen i Östafrika, där GIVEWATTS är verksamma, ännu helt saknar el. Totalt har över en kvarts miljon människor fått rena energilösningar av GIVEWATTS. Nu efter pandemin, och med stigande energipriser, känns det viktigare än någonsin att stödja utvecklingen mot mer robust energitillgång, både här hemma och i hemmen lite längre bort. Årets julkampanj riktar sig mot kusten i Kenya.

De svenska energiföretagen har betytt så mycket. Under de år som GIVEWATTS arbetat har de svenska energiföretagen haft en avgörande roll för verksamheten, och ännu mer för alla familjer som har fått ett bättre liv tack vare ert stöd. Genom åren har GIVEWATTS fått vara med och se till att:

  • Fler än 130 000 skolbarn har fått 30 procent mer tid att göra läxan (Globalt mål nr 4 – god utbildning) 
  • hindra utsläpp av 200 000 ton koldioxid (Globalt mål nr 13 – bekämpa klimatförändringar)
  • kvinnor i 54 000 hushåll sparat cirka 2 timmar per dag genom att slippa samla ved (Globalt mål nr 5 – jämlikhet) 
  • 54 000 hushåll fått bättre hälsa på grund av bättre inomhusluft (Globalt mål nr 3 – god hälsa och välmående) 
  • hushållen har kunnat spara över 1 500 kronor per år i snitt, eller 10 till 20 procent av hushållens inkomst (Globalt mål nr 1 – ingen fattigdom)

Ett tufft 2022 med en del ljusglimtar

Hela världen har drabbats av efterdyningarna av Covid-19, och det krig som rasar i Ukraina. Den lokala ekonomin i Kenya har inte hunnit återhämta sig från pandemin och stigande matpriser och energipriser det senaste året har inte underlättat. Med mindre disponibel inkomst i hushållet gör en sollcellslampa eller en klimatsmart spis mycket stor skillnad.

Familjen kan låta sina barn studera vidare, kvinnorna kan arbeta och tjäna pengar, och mindre skog behöver eldas upp som bränsle. Det bygger motståndskraft på hushållsnivå, i samhället, och för landet. Samtidigt sker en elektrifiering av samhället ”underifrån”, efter ett växande behov – ett bättre sätt för den afrikanska landsbygden att bygga ut energisystemet än via elnät från central elproduktion.

Med betydligt lägre nivå av insamlade medel under 2021 och 2022 har vi anpassat kostymen och blivit mer effektiva på marken. 

Målet för 2023 – att nå ännu fler hushåll

Vi känner att GIVEWATTS arbete är viktigare än någonsin. Vi hoppas därför att både företag och privatpersoner vill vara med och bidra i år så att vi kan distribuera rena energilösningar i kustområdena i Kenya, som drabbats hårt av utebliven turism.

Årets julkampanj riktar sig mot kusten i Kenya – bidrag behövs!

Fattigdomsnivån (de som lever på under 1,9 USD per dag) har ökat ofattbart mycket under pandemin. Nu får ni möjlighet att konkret medverka till att flera familjer sparar energikostnader och får mer pengar över till mat. Området vi riktar in oss på nu är de ungefär 1 700 000 invånare som bor längs med Indiska Oceanen, Mombasa undantaget.

Här kan ni bidra och få mer information

Vårt mål för kommande år är att hjälpa 1 000 familjer i området. Det betyder att ungefär 3 000 barn kan studera mer och höja sina betyg och att 5 000 personer får mer pengar över till mat. Nu behöver vi fylla på kassan och behöver ert bidrag för att lyckas.

Donera direkt eller bli en månadsgivare via autogiro här.

Ni kan också besöka också vår webbplats där mycket matnyttig information finns.

Vill ni ge en större gåva eller har andra frågor och idéer är ni välkomna att höra av er på mejl till jesper@givewatts.org.

God jul

Till sist önskar vi er en riktigt god jul och ett rent nytt år 2023!

Hälsar GIVEWATTS-teamet (via Joseph Odindo och Jesper Hörnberg)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se