Självklart tar fjärrvärmeföretagen ansvaret

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Fjärrvärmens ledningsnät är centralt för en hållbar energiförsörjning i våra tätorter. Alla fjärrvärmeföretag bär ansvaret för underhåll och förnyelse av fjärrvärmenätet, ända fram till huset. Kunder ska inte betala extra för detta.

Fjärrvärmens ledningsnät utgör ett "blodomlopp" som möjliggör en hållbar, stabil och prisvärd värmeförsörjning i landets alla tätorter. Med förebyggande och avhjälpande underhåll så kan ledningarna fungera i decennier. Så småningom behöver gamla ledningar bytas ut mot nya. Landets fjärrvärmeföretag arbetar kontinuerligt med underhåll och förnyelse av ledningsnätet.

Det har på sistone förekommit uppgifter i media om att villaägare skulle behöva betala "nyanslutningsavgift" för fortsatt leverans av fjärrvärme till sina hus när gamla ledningsnät behöver förnyas. Det har lett till att såväl Konsumentverket som Energimarknadsinspektionen tittar på denna fråga. Energiföretagen har därför lyssnat med ett stort antal av våra medlemmar, och inte funnit något enda företag som överväger att ta ut någon sådan avgift. Tvärtom är det självklart i branschen att man tar hela ansvaret för underhåll och förnyelse av sina fjärrvärmenät, ända fram till kundernas byggnader. Det ingår i priset som kunderna betalar för sin fjärrvärme.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se