Covid-19 – Öppningar för undantag från hushållskarantän

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Smittskyddsläkaren i en region ger huvudmän för viss samhällsviktig verksamhet möjlighet att undanta kritisk personal från karantänsbestämmelser. Energiföretagen driver på för att fler regioner ska öppna denna möjlighet i väntan på nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Energiföretagens brev till Folkhälsomyndigheten och socialministern föregående vecka, som fanns i denna nyhet tycks ha drivit utvecklingen i den riktning vi efterfrågat. Folkhälsomyndigheten har än så länge inte ändrat sitt regelverk kring undantag från familjekarantän för samhällsviktig verksamhet. Men enskilda smittskyddsläkare agerar nu på det mandat de trots allt har att överpröva Smittskyddslagens bestämmelser.

Inväntar beslut från Folkhälsomyndigheten

I åtminstone en region har smittskyddsläkaren skrivit en generell rekommendation som ger huvudmän för viss samhällsviktig verksamhet möjlighet att låta viss personal göra avsteg från karantänsreglerna. Beslutet åtföljs givetvis med särskilda villkor, förhållningsregler och kriterier, men visar ändå att dagens regelverk förefaller ge en öppning för att skydda särskilt samhällskritisk verksamhet såsom el- och värmeförsörjningen.

Detta är hoppfullt, men understryker samtidigt behovet av nationella riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för att energiförsörjningen ska kunna skyddas på likartat sätt i hela landet. Det skulle förenkla för samhällsviktig verksamhet generellt sett, inte bara för energibranschen. De flesta smittskyddsläkarna i landet, vad vi vet, väljer fortfarande att avvakta Folkhälsomyndighetens beslut i frågan.

Vi vet också att regeringen, efter att ha emottagit vårt brev, hört sig för med Energimyndigheten och Svenska kraftnät om läget i energibranschen.

Detta har hänt

Flera medlemsföretag signalerar att de närmat sig kritiskt läge i bemanningen av driften eller avhjälpande underhåll för både el- och värmeförsörjningen. Vi ser att smittspridningen har lett till en snabb uppgång av sjukfrånvaron de senaste dygnen. Problematiken har förvärrats av att kritisk personal måste sitta i karantän då närstående är sjuka, så kallad hushållskarantän, även om de är både vaccinerade och symptomfria. Var gränsen går för vad som är proportionerliga smittskyddsåtgärder, ställt mot risken för störningar i energiförsörjningen med tillhörande potentiell samhällskris, är förstås en svår bedömning.

Energiföretagen fortsätter med tät dialog med MSB, Energimyndigheten och Svenska kraftnät, där vi har gehör för vår linje. Vi har också skrivit till generaldirektören för Folkhälsomyndigheten och till socialministern, i syfte att få till stånd möjligheter till vissa undantag från karantänsregler för driftskritisk personal i samhällsviktig verksamhet utanför hälso- och sjukvården.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se