Covid-19 – Samhällsviktig kritisk personal undantas från karantän

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att kritisk personal vid el- och värmeförsörjningen kan undantas från bestämmelserna kring hushållskarantän. Energiföretagen och våra medlemmar har arbetat hårt för att samhällets funktionalitet ska få vägas in på detta sätt vid covidrelaterade beslut.

Idag, den 20 januari, meddelade Folkhälsomyndigheten att vissa grupper kan undantas från förhållningsregler om att stanna hemma från arbete för symtomfria hushållskontakter. Energibranschen tillhör de mest prioriterade sektorerna.

Fler kategorier inom energisektorn

MSB har identifierat de personalkategorier som kan undantas från förhållningsregler om att stanna hemma från arbete. För energisektorn omfattas följande personalkategorier.

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.

Det är arbetsgivaren som avgör vilka individer/funktioner i företaget som ingår i ovanstående kategorier, och som därmed kan undantas förhållningsreglerna.

Beslutet innebär en lättnad för många medlemsföretag som under den senaste tiden flaggat för mycket ansträngt läge med kritisk personal i hushållskarantän och i väntan på testning. Ytterst sett så minskar därmed också risken för allvarliga störningar i försörjningen av el, fjärrvärme och fjärrkyla.

Folkhälsomyndigheten definierar fler undantag

Folkhälsomyndigheten skriver på sin webb om fler som undantas från karantänregler:

”Följande grupper är undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:

  • De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre).
  • Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.
  • Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB. Arbetsgivare informerar de som berörs.”

De båda övre punkterna är generella och är även de till fördel för anställda inom energibranschen, konstaterar Energiföretagen.

Prioritering även vid testning

Utöver detta meddelade Folkhälsomyndigheten att testning för covid-19 hos allmänheten förbehålls individer som har ett arbete som kräver fysisk närvaro. Dvs medarbetare som kan utföra sitt arbete hemifrån ska inte testa sig.

Mer information finns hos MSB: Lista över nyckelfunktioner som undantas regler (msb.se).

Läs även på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur smittläget kräver anpassade förhållningsregler.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se