Elnätsföretag utbildades inom kvalitetskontroll av elmätare

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Representanter från tjugo elnätsföretag träffades i Stockholm under två dagar för att lära sig mer om kvalitetskontroll av elmätare. För andra gången arrangerade Energiföretagen Sverige de så kallade ELSA-användardagarna för dem som deltar i det nationella stickprovet för elmätare. ELSA är det datasystem som används för att koordinera de årliga stickproven av landets 5.5 miljoner elmätare.

Thomas Franzén, Swedac, gästar ELSA-användardagarna och berättar om kommande tillsynsinsatser.

Under de två dagarna (lunch till lunch) fick de 33 deltagarna möjlighet att förkovra sig i stickprovet och hur verksamheten utvecklas. Ett syfte var också att deltagarna skulle få möjlighet att lära av varandra om hur de arbetar med stickprovsverksamheten internt inom elnätsföretaget. Kursen gästades även av myndigheten Swedac som berättade om hur tillsynsarbetet bedrivs.

Flera goda exempel

Bland de goda exempel som lyftes av deltagarna kan nämnas:

  • Börja kika på nästa års stickprov i god tid. Dels kan förberedelser av det egna mätarregistret göras under hösten inför nästkommande år. Tag också gärna höjd för nästkommande års stickprov i budgetarbetet genom att använda prognosmallen som finns på Energiföretagens hemsida för stickprovet.
  • När mätare köps in och levereras kan företaget göra egna stickprov på leveransen för att säkerställa kvalitén i det som beställts.
  • Vikten av att hålla hög kvalitet i mätarregistret framhölls. Det kan vara lätt att åtgärda avvikelser i den Excel-fil som rapporteras in, men då får man hantera samma problem nästkommande år. Bättre att korrigera direkt i källan, med andra ord.
  • Förbered så att det finns ersättningsmätare hemma. Det kan ta tid att få sådana på plats.
  • Dubbelkolla att det som kontrollorganen skriver in i ELSA faktiskt stämmer. Vid tillsyn har det inkommit synpunkter om vikten att säkerställa kvaliteten i informationen genom alla steg.

I övrigt diskuterades att alltför stora partier bör undvikas i händelse av att de skulle underkännas. Det kan innebära en stor affärsrisk, både för stora och små företag. Det kan vara bättre att ha mindre omfattande stickprov även om det blir något dyrare att genomföra. Energiföretagen Sverige och styrgruppen för Stickprovet efterfrågade synpunkter omkring detta.

Nya föreskrifter utökar provet

Swedac berättade att nya föreskrifter som rör stickprovet börjar gälla från den 1 jan 2023. Till exempel medför det ytterligare en mätpunkt vid provningen samt att kategori 1-mätare över 63 A kan stickprovas.

Carl Berglöf, Energiföretagen Sverige, är sekreterare för Stickprovets styrgrupp:

– Det var glädjande att se så engagerade deltagare vid årets ELSA-användardagar. På det här viset hoppas vi att vi kan bidra till en ännu effektivare kvalitetssäkring av landets elmätare, vilket gynnar både elkunder och elnätsföretag.