Digital energiföreläsning – svaret på era behov

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Nu är det hög tid att boka in vårens digitala energiföreläsningar. Medlemmar i Energiföretagen Sverige kan erbjuda dem till skolor i sin närhet utan kostnad. Vårens föreläsningar genomförs under mars-april. Även de företag som bokade i höstas är välkomna att boka om det finns fler i er närhet som vill veta mer om möjligheterna i energibranschen under en timme.

Energiföreläsningarna togs fram för att svara upp mot medlemsföretagens önskan om stöd för att nå ut till skolor – och i förlängningen de elever som vi hoppas ska välja vägar till energibranschen. De digitala energiföreläsningarna är en utveckling av de fysiska föreläsningar som har genomförts under många år nu.

Under pandemin tog Arbetsmarknadskunskap, som genomför föreläsningarna, fram en digital version. Det gjorde det möjligt att erbjuda energiföreläsningarna till företag i hela landet, oberoende av geografi eller storlek. Eftersom de finansieras av Energiföretagen är föreläsningarna kostnadsfria för medlemmar.

Vi hoppas att många företag ligger i startgroparna för att boka föreläsningarna, så att de inbokade föreläsningarna kommer till nytta, säger Andreas Lepa, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Energiföretagen Sverige.

Datum, tider och målgrupper

Vill du bjuda in till en eller flera digitala energiföreläsningar under våren? Ta då omgående kontakt med skolan och föreslå dem något av följande tillfällen. Vi har ställt in två tillfällen dit ingen har anmält någon skola.
Vill du anmäla till föreläsningstillfällena i april bör du därför göra det innan mars månads utgång, så att inte de tillfällen du planerat också ställs in. 

Föreläsningstillfällen för högstadiet

14 mars 2023 kl. 10.00-11.00
28 mars 2023 kl. 11.00-12.00
19 april 2023 kl. 09.00-10.00
19 april 2023 kl. 13.00-14.00 

Föreläsningstillfällen för gymnasiet

14 mars 2023 kl. 13.00-14.00 INSTÄLLD
28 mars 2023 kl. 09.00-10.00 INSTÄLLD
19 april 2023 kl. 11.00-12.00

Anmälan är stängd.

Ni väljer själva nivå för er medverkan.

Ni som vill erbjuda skolor en digital föreläsning kan göra det på olika sätt, beroende på vilka möjligheter ni har på företaget:

  • Det minst krävande är att erbjuda skolorna föreläsningen, anmäla dem och sedan distribuera en länk till sändningen till dem. Öppna gärna för att ta emot frågor från eleverna som ni kan besvara via epost efter föreläsningen.
  • Ett annat alternativ är att ni är med i skolan och tittar på föreläsningen tillsammans med eleverna, berättar om er verksamhet och svarar på eventuella frågor direkt.
  • Det tredje, kanske mest krävande, alternativet är att bjuda in eleverna till studiebesök hos er, i kombination med den digitala föreläsningen.

Vill ni bidra med en branschambassadör till energiföreläsningarna?

Vid varje föreläsning medverkar en ambassadör för branschen, någon som redan arbetar här och kan berätta om sitt jobb. Ambassadören medverkar digitalt. Själva intervjun under passet tar cirka 10 minuter men hen behöver vara med under hela föreläsningen. Det vill säga en timme. Vet du någon som passar? Mejla till annika.johannesson@energiforetagen.se och anmäl intresse.

Inspireras av rapporter från höstens digitala föreläsningar:

Lyckat med digital energiföreläsning – i vår kan du boka igen

Energibranschen – ett brett och lovande karriärval

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Annika Johannesson

Annika Johannesson

Tf ansvarig kompetensförsörjning samt ansvarig validering av yrkesprofiler
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 27 07
E-post: annika.johannesson@energiforetagen.se