Ei-bedömning: Ingen reducerad nätavgift för småskalig elproduktion

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Energimarknadsinspektionen, Ei, bedömer att ägare av mindre produktionsanläggningar ska betala en nätavgift som speglar de faktiska kostnaderna för inmatning av el. En reducering av nätavgiften för småskaliga produktionsanläggningar innebär i praktiken att kostnaden skjuts över på andra nätkunder. Det är enligt Ei inte förenligt med EU:s elmarknadsförordning, som har företräde framför nationella bestämmelser.

Ei har i en aktuell prövning av reducerad nätavgift för småskalig produktionsanläggning bedömt att 4 kap 37–38 §§ ellagen strider mot art 18 i elmarknadsförordningen. Mot bakgrund av att förordningen är direkt tillämplig och har företräde framför ellagen har Ei vidare gjort bedömningen att myndigheten är Ei förhindrad att tillämpa de nationella bestämmelserna. Beslutet är taget av Ei:s generaldirektör.

Eftersom elmarknadsförordningen och ellagen går emot varandra finns det en stor osäkerhet hos många elnätsföretag och producenter om vilka regler som gäller. Elnätsföretagen verkar göra olika bedömningar huruvida nätavgiften ska reduceras eller inte, noterar Ei i en nyhet på sin webbplats. (länk till nyheten).

Beslutet i den aktuella prövningen innebär att bestämmelserna i ellagen om reducerad inmatningstariff för småskaliga elproduktionsanläggningar enligt Ei inte får tillämpas.  I sin nyhet anger Ei att de kommer att följa hur elnätsföretagen tillämpar de aktuella reglerna framöver.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Tomas Malmström

Tomas Malmström

Ansvarig elnät, regelverk och marknadsroller
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 02
E-post: tomas.malmstrom@energiforetagen.se