Energiföretagens föreningsstämma 2023 genomförd

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Torsdagen den 23 mars 2023 höll Energiföretagen Sverige sin åttonde föreningsstämma. En enig stämma beviljade styrelsen och vd ansvarsfrihet, fick en genomgång av stämmohandlingarna och utsåg enligt valberedningens förslag Fridolf Eskilsson, Jönköping Energi till ordförande, och till ny vice ordförande Sezgin Kadir, Kraftringen Energi. Som ny ledamot i styrelsen välkomnades Malin Classon, Värnamo Energi.

På Energiföretagens föreningsstämma, som hölls på Clarion Hotel Skanstull i Stockholm, deltog 66 röstberättigade enligt röstlängden. Till ordförande för stämman valdes Sofia Arkelsten.

Se stämman i efterhand på energiforetagen.se/play. På denna sida finner ni också länk till kallelse och stämmohandlingar (kräver inloggning).

Verksamhetsåret 2022

Åsa Pettersson vd Energiföretagen, presenterade väsentliga händelser och prioriterade frågor under verksamhetsåret 2022.

Åsa Pettersson lyfte att kris, krig, och höga energipriser präglade föregående år. Fokus på energifrågan medförde ett stort politiskt fokus inte minst runt riksdagsvalet, att de höga elpriserna inneburit en stor press på medlemsföretagen, men också att uppmärksamheten inneburit att fler engagerat sig och fått ökad kunskap om energifrågorna.

Vidare blickade vd framåt och lyfte rapporten om elbehovet 2045 som Energiföretagen presenterade i februari 2023, inklusive de åtgärder som krävs för en utbyggnad av energisystemet så som kortare tillståndsprocesser och ökad acceptans för etablering av produktion och elnät. På plussidan såg vi under 2022 en historisk vändning för kärnkraften och lättnader för fjärr- och kraftvärmens villkor. Åsa Pettersson lyfte också viktiga händelser inom kompetensförsörjningsområdet.

 Åsa Pettersson gick även igenom årsredovisningen för 2022.

Beslut om ansvarsfrihet

Föreningens revisor Anna Landerholm-Granberg, KPMG, läste revisorernas berättelse. Efter den ekonomiska redovisningen av Energiföretagen Sveriges resultat och revisorernas årsberättelse gav en enig stämma styrelsen och vd ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2022.

Övriga beslut

Stämman beslutade enligt styrelsens förslag om en förändring av gällande avgiftsmodell för medlemmar som innehar elproduktion samt att index-reglering införs i enlighet med LCI (Labour cost index), att avgiftsstruktur för bolag med vätgasproduktion och distribution införs, samt att befintlig rabattsats förlängs till 2024.

Stämman beslutade vidare om serviceavgift för att finansiera verksamheten 2024 i Konsumenternas energimarknadsbyrå AB, enligt styrelsens förslag.

Energiföretagen Sveriges styrelse

Ordförande: Fridolf Eskilsson, Jönköping Energi AB, omval till ordförande.

Vice ordförande: Sezgin Kadir, Kraftringen AB, omval men nyval till vice ordförande.

Övriga ledamöter i styrelsen:

Malin Classon, Värnamo Energi AB, nyval

Joacim Eronen, Upplands Energi ekonomisk förening, omval

Marc Hoffman, E.ON Sverige AB, omval

Håkan Jönsson, Gävle Energi AB, omval

Toni Kekkinen, Fortum Sverige AB, omval

Karin Medin, Söderenergi AB, omval

Cecilia Norberg, Härjeåns Kraft AB, omval

Joachim Nordin, Skellefteå Kraft AB, omval

Andreas Regnell, Vattenfall AB, omval

Hans Stålnacke, Bodens Energi, omval

Sammy Tanhua, Skövde Energi AB, omval

Energiföretagen Sverige riktar ett varmt tack till avgående vice ordförande Jessica Fredson, Ystad Energi AB.   

På bilden ovan saknas Joachim Nordin, Skellefteå Kraft AB.