19-årige John – nyutbildad linjemontör: "Jag går i pappas och farfars fotspår"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

John Selleskog, som blir 19 år i höst, är nyexaminerad distributionselektriker från el- & energiprogrammet på Jämtlands gymnasium. Och har redan fått jobb på ATS Kraftservice i Sundsvall. För John var yrkesvalet enkelt. Han följer i både pappas och farfars fotspår – därmed är han tredje generationens linjemontör.

John Selleskog är från Bispgården och är glad över att utbildningstiden är avklarad och att han därmed kan koncentrera sig på jobbet. Han bor kvar hemma och har hemmet i Bispgården som den fasta punkten – även om arbetsveckorna oftast tillbringas på resande fot.
John Selleskog

John Selleskog sökte och fick jobb på ATS Kraftservice i Sundsvall – ett entreprenadföretag – där han också gjorde delar av sin praktik. Arbetet består sedan i fältarbete över stora delar av mellersta Norrland. Just nu är det ett nybyggnadsprojekt på klassisk graningemark i Ångermanland. Han berättar:

– Just nu arbetar vi med att bygga ett nytt nät åt E.ON. Vi har egentligen bara nybyggnadsprojekt. Vi jobbar överhuvud taget inte med att åtgärda akuta fel - den uppgiften har andra. I det nuvarande projektet har vi byggt några kilometer ledning och även grävt ned någon kilometer kabel. Det är i trakterna av Gravasund.

Kunde bo kvar hemma

I Johns fall var utbildningstiden också lyckad eftersom utbildningen också var förlagd till Bispgården:

– Jag var den ende i klassen från nian som kunde bo kvar hemma i Bispgården.

John Selleskog tyckte väl inte att grundskolan var någon "höjdare". Men det blev roligare på gymnasiet eftersom det mesta av andra och tredje gymnasieåret var praktik hos ATS Kraftservice:

"I mitt fall var det viktigt med en praktiskt inriktad utbildning. I det här yrket räcker det inte att sitta och läsa böcker. Utan här handlar det om att dra ut i fält och få möjlighet att praktiskt prova på – det ger mest."

Yrkesvalet för John har varit självklart, säger han:

– Både pappa Ulf och min farfar har varit linjemontörer. Pappa har – efter 25 år som linjemontör på Härjeåns Nät – övergått till att arbeta som beredare men på ETS. Under min praktik på Härjeån fick jag följa med pappa ut på akuta utryckningar under stormen Ivar. Ofta var det en säkring som hade löst ut.

John Selleskog

– Det var spännande och lärorikt. Precis den typen av omväxlande jobb kändes lockande för mig. Just att få vara ute och resa och få uppleva nya naturmiljöer gillar jag. Skog, fjäll och natur ligger mig varmt om hjärtat.

John medger att alla i hans ålder som barn kanske inte ville kliva upp mitt i natten...

John Selleskog betonar vikten av att säkerheten upprätthålls på högsta nivå:

"Det gäller att vara alert och hålla rätt på var det kan vara spänning påkopplad. Du får aldrig slappna av när det gäller säkerheten - det kan vara ödesdigert."

Några egentliga svårigheter i övrigt upplever han inte. Kollegorna är vänliga och hjälpsamma. Inför arbetsveckorna gäller det att planera ordentligt – exempelvis att förbereda kommande arbetsveckas mat.

Han beskriver sig som en ytterst vanlig kille – som har hamnat rätt i yrkeslivet. Och att det blir en fortsatt framtid i energibranschen är han övertygad om:

"Det känns som en säker bransch. För rätt person är det heller inga svårigheter att få jobb – tryggt och stabilt."

En mycket nöjd John kan varmt rekommendera andra ungdomar att satsa sin framtid på energibranschen:

– Men lillbrorsan Rikard, som är 16, tänker gå en annan väg. Där är det brandman som gäller.
John Selleskog