20-årige Andreas visste tidigt vad han ville göra: "Ha spänning!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Jag bestämde mig redan i sjuan vad jag ville satsa på: inget vanligt Svensson-jobb - dessutom ville jag jobba med spänning!". Det säger Andreas Kristoffersson, 20-årig eldistributionselektriker från Bokenskolans gymnasieutbildning i Jokkmokk.

Idag arbetar Andreas Kristoffersson på PiteEnergi som distributionselektriker. Han gjorde både sommarjobb och praktik på företaget.

Andreas är född och uppvuxen i Sjulsmark, tre mil från Piteå. Han är den förste i släkten som satsat på energibranschen. Mamma jobbar på begravningsbyrå och pappa arbetar sedan nyligen med ensamkommande barn i Älvsbyn – således fjärran från energibranschen. Andreas har dessutom två äldre systrar.

– Visst, jag är en bortskämd lillebror...

Andreas Kristoffersson

Det är spännande att höra Andreas berätta om sin syn på ett häftigt jobb och bakgrunden till att han hamnat där. Ett målmedvetet beslut tidigt – vilket torde vara ganska ovanligt idag. Andreas berättar:

"Jag var tidigt ute och bestämde mig redan i sjuan att jag ville gå just den här utbildningen, som jag kände till, och att jag ville in i energibranschen. Jag gillar spänningen – man gör allt möjligt. Det är verkligen inget "Svensson-jobb". Det hade jag kollat upp ordentligt. Trots detta stämde allt till och med bättre än förväntat  – ja, det var en glad överraskning."

Och med spänning på jobbet, så är det dubbelbottnat för honom:

– För mig är det att ha spännande och varierande arbetsuppgifter. Men det är också den spänning i elsystemet som vi jobbar med och därmed farorna i jobbet. Säkerhetskraven måste därför vara på absoluta toppnivå. Det ställer också krav på den som jobbar med elnät att i alla lägen vara på sin vakt. Det får helt enkelt inte hända något.

Andreas Kristoffersson

Även om utbildningen i Jokkmokk var utförlig och bra, så var det först på plats ute i verkligheten som Andreas tycker att alla pusselbitar föll på plats:

"Det går inte att lära sig hur det går till i verkliga livet från skolbänken. Det är i praktisk handling de verkliga kunskaperna tillgodogörs."

Trots sin låga ålder är Andreas Kristoffersson redan inne på sitt tredje år som anställd på PiteEnergi. Han tog studenten i maj 2013 och började jobba direkt därefter.

Något som överraskat dig? Andreas svarar:

– Betydelsen av hög säkerhet, kanske. Jag slarvade en del i början för att vinna tid, men lärde mig snabbt att slarv finns det inte utrymme för. Det blev aningen chockartat – men idag är jag tacksam för den läxan.

Andreas jobbar på en avdelning med ett 30-tal kollegor. De flesta är minst fem år äldre:

"Men jag stortrivs. Det känns bra att komma till jobbet. Många kompisar, som ännu inte hittat sin plats i livet, ger jag rådet att gå en KY-utbildning som leder till jobb i energibranschen. Det säger jag till alla som frågar. De får garanterat ett kul och omväxlande jobb."
Andreas Kristoffersson

Mellan hemmet i Sjulsmark och utbildningen i Jokkmokk är det 16 mil. Under gymnasieåren bodde han på elevhemmet i Jokkmokk under veckorna. Vad tyckte han om utbildningen?

–  I stort var det klart godkänt. Men visst kan ett och annat förändras till det bättre.

Fri och obunden

Andreas Kristoffersson bor hemma fortfarande. Är fri och obunden. Fritiden ägnas åt "lite allt möjligt":

– Några egentliga fritidssysslor har jag inte. Jag kör lite styrketräning. Kör lite motocross. Ett tag provade jag skidåkning – men det har jag skippat.

Hur ser en typisk arbetsvecka ut, Andreas?

– Det varierar mycket. Senaste veckan har vi byggt om en högspänningsledning. Vissa perioder bygger vi nya linjer. Andra veckor kan det handla om att på jouren avhjälpa driftsstörningar. Det kan också periodvis handla om olika kabelprojekt.

Slutar en pigg 20-åring. Som tycker att livet börjat på ett bra sätt.