23-åriga Josefine: ”Skulle jag studera så ville jag vara säker på att få ett jobb”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Josefine Wiklund har alltid gillat matematik. Det ledde henne till vidare studier vid Högskoleingenjörsutbildningen i Umeå på distans. Hon fick som hon ville – ett jobb på Skellefteå Kraft, där hon hoppas på fortsatt utveckling.

Josefine Wiklund har tagit klivet från uppväxten i Östra Falmark utanför Skellefteå till Skellefteå Kraft, där hon idag är elkraftingenjör med drift av elnät på agendan.

– En dag i veckan är jag på driftcentralen där det kan vara akuta ärenden såsom avgrävda kablar, till mindre akuta åtgärder, till exempel träd som lutar nära en luftledning, säger Josefine och blir än mer entusiastisk:

– Sedan har vi ett system som ger oss larm om en linje har löst ut där vi då får vetskapen om att ett visst område är strömlöst. Då måste vi sektionera om och ha nära kontakt med våra otroligt kompetenta montörer ute på fältet som letar upp felet eller felen för att så fort som möjligt återfå strömmen.
Josefine Wiklund

Sedan en tid är jag också ansvarig för regionnätet där insatserna är mer planerbara, till exempel när det gäller underhåll av elnätet, säger hon.

Variation och problemlösning

Ett arbetsmoment är att skriva driftordrar till företagets egna montörer när de ska ut på arbete. Det är inte bara fel som ska rättas till eller underhåll. Det kan också handla om att bygga om linjer. Styrkan med jobbet är för övrigt variationen:

– Förutom variationen så är problemlösning det som roar mig mest. Man vet aldrig vad som händer.

Förmågan att lösa problem har hon nytta av såväl i sin roll på driftcentralen som i sitt ansvar för regionnätet. Det kan ibland vara snabba kast där larm kommer in som innebär att felet måste hittas snabbt.

Det har gått snabbt även för henne själv. Efter att ha sommarjobbat förra sommaren sökte Josefine en tjänst som elkraftingenjör som hon alltså fick. Hon blev därmed anställd ”på riktigt” från 1 september 2014. Egentligen en naturlig utveckling efter den utbildning hon valt.

Gemenskap trots distansstudier

– Jag läste till högskoleingenjör på tre år med inriktning elkraft på distans och tillhörde Umeå universitet. Vår kull var uppdelad på tre universitet, med Luleå universitet och Mittuniversitetet i övrigt. Det var folk från hela Sverige med, säger Josefine.
Josefine Wiklund

Mest handlar distansutbildningen om studier framför datorn. Samlingsträffar anordnades en gång per termin med labbar och annat praktiskt arbete. Då var alla där och blev kompisar, vilket också ledde till fortsatt umgänge i gemensamma Facebookgrupper.

Skulle man ändå tycka att det blev för mycket ensamarbete går det att göra som Josefine och några studiekompisar gjorde. De samlades på Campus i Skellefteå och studerade tillsammans, något som också förekom på andra orter.

Säkert jobb – en drivkraft

Josefine har alltid varit tekniskt lagd och gillat matematik till exempel. Hon kände efter gymnasiet att hon ville studera vidare och var öppen för det mesta. Distansutbildningen var perfekt eftersom hon inte ville flytta från Skellefteå, där hon då bodde och gått ut gymnasiet med teknisk inriktning. Det fanns också andra drivkrafter bakom valet:

– Förutom att utbildningen var på distans såg jag att det fanns ett stort behov av arbetskraft. Skulle jag studera så ville jag vara säker på att få ett jobb, berättar hon.

För att bli kvalificerad för utbildningen fick hon komplettera med fysik B och Matematik D. Utbildningen var lite av en chansning eftersom hon aldrig haft med el att göra tidigare. Men hon trivdes och det gör hon alltjämt med sitt jobb.

Rekommenderar andra

Så bra trivs hon att hon rekommenderat sin fem år äldre bror att sadla om. Han går nu andra året på samma utbildning som hon själv gått. Hur har det då gått för studiekompisarna som hon själv läste med?
Josefine Wiklund

– Det var ett visst bortfall i början. Jag hade koll på min kull senast i november förra året, ett halvår efter examen, då hade 85 procent fått jobb. Det kan vara fler idag, menar Josefine.

Privat står socialt umgänge och träning på programmet – gruppass, spinning och styrketräning främst.

Äntligen tid att landa

På frågan vad hon gör om tio år svarar Josefine att hon är så fokuserad på att komma in i arbetet att det är nuet som gäller. Tidigare i livet har det handlat om att gå vidare och vidare.

– Visionen nu är att bli riktigt bra på det jag gör och att landa. Det är det största jag ser framför mig.