Alexander, 25, beredare i Alingsås: "Glädjande utmaningar i jobbet"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Det är mycket att grotta ner sig i. Det gäller att aldrig sluta lära sig - utan ständigt se nya utmaningar. Den glädjen har jag i jobbet", säger Alexander Björk, 25-årig beredare på Alingsås Energi. Efter en inledande gymnasieutbildning inom elinstallation bestämde han sig för elkraftsområdet. Efter en utbildning inom elanläggningsteknik på högskolan Väst i Trollhättan (120 högskolepoäng) blev det Alingsås Energi: "Jag brukar kalla min utbildning lightversionen av ingenjör", säger han.

Alexander Björk känner sig mycket väl omhändertagen och tycks nästan förvånad när han konstaterar att det snart är fem år på Alingsås Energi:

– Jag var snabb ur startblocken, när det gäller utbildningen. Min målsättning var att snabbast möjligt klara av en bra utbildning och slippa bygga upp ett berg av studieskulder. Min ambition lyckades onekligen. Under hela studietiden har jag sommarjobbat på Alingsås Energi.

Alexander Björk

Han arbetar som beredare – en benämning som är välkänd i branschen, men helt okänd i övriga samhället. Teknisk projektledare brukar översättningen lyda. Vad gör en sådan, Alexander?

"Det är inom elnätssidan. Jag jobbar mycket med teknisk planering, anslutningsfrågor och mätning. Var sjätte vecka är dessutom jourvecka – ett kul avbrott. Då är jag driftledare med beredskapstjänst. Min roll då är att från kontrollrummet leda driftpersonalen som arbetar med felavhjälpning på nätet."

– Nu har vi inte så mycket kvar av luftledningar. Det mesta ligger redan i backen. Stormen Egon i vintras tog det mesta av kvarvarande luftledningar...
Alexander Björk

Varför inte pappas firma?

Alexander Björk är västgöte. Uppvuxen i Sollebrunn med en pappa, som har trädgårds- och fastighetsskötsel, och en mamma som arbetar på dagis. Den sex år äldre systern är dagiskollega till mamman. Varför blev det inte pappas firma?

– Han var trött på att klippa gräsmattor och tyckte inte att jag skulle in där. Han rådde mig i stället att hitta på något annat.

Egentligen, säger Alexander, har han fått en förnämlig introduktion till jobbet på Alingsås Energi - ja, helt suveränt:

– Jag började två år som montör. Då var jag ute och klättrade i stolpar, fick lära mig skarva kabel, jobba med gatubelysning exempelvis. Jag fick sedan arbete på kontoret med bland annat dokumentation. När en beredartjänst utlystes som ledig, sökte jag. Och de senaste tre åren har det varit mitt jobb. Nu har jag kontakter med bland annat installatörer – den bana jag tidigt lämnade redan på gymnasietiden – med mycket samråd och planering. Min egen installatörstid har jag idag nytta av, eftersom jag därmed förstår deras situation. Och vad de sysslar med.

Alexander Björk känner till det våldsamt stora rekryteringsbehov som energibranschen har de kommande åren:

– Det är dock ett stort glapp mellan yngre och äldre. Och det känns tydligt att det är knepigt att kunna rekrytera utbildade yngre.

Alexander Björk

"Poletterna föll på plats"

Alexander tyckte att skoltiden gick närmast som på räls:

– Det gällde att lyssna och hänga med – då löste sig det mesta. På högskolan var det kämpigt första halvåret med matematiken. Men jag hade en bra lärare som aldrig gav sig. Och plötsligt föll alla poletter på plats.

Alexander Björk uppskattar – utöver säkerhetsfokuset – det samarbete som finns inom branschen. Det är enkelt att få hjälp mellan företagen:

"Branschens egen standard – EBR – underlättar också utbytet mellan företagen och samarbetet. Allt på elnätssidan har samma stuk tack vare EBR. Utomlands kan ett elnät se ut nästan hur som helst. I Sverige underlättas samarbetet också av att varje elnätsföretag har sitt koncessionsområde därmed blir det ingen konkurrens."

Alexander Björk är sambo och nybliven villaägare. Paret har en son på knappa året. Alexander sprider idel positiva ord omkring sig när han talar om sitt arbete och branschens roll:

– Vi är ju en del av infrastrukturen och därmed en viktig del av samhället.

Och inför framtiden har han inga bestämda synpunkter annat än att fortsätta sitt nuvarande arbete och göra bra ifrån sig. Han är nöjd med det mesta. Även med Alingsås. Den stora passionen är slalomåkning på skidor. Nyligen var dom i Kanada.   

Alingsås Energi – och branschen i övrigt – har en god ambassadör i Alexander Björk:

"Och till branschföretagen kan jag inte nog trycka på vikten av att öppna upp fönster och dörrar mot ungdomarna redan i skolåldern. Visa er i skolan. Visa upp det ni har. Släpp in sommarjobbare och praktikanter."

Det är nödvändigt, menar han, och betalar sig i längden.