Allt vi kan jobba med låter väldigt roligt

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Med en vän som inspirerade till studier och erfarenhet från elsäkerhet vid järnväg börjar 22-åriga Izabelle Arthursson sin utbildning till elkraftsingenjör.

Izabelle Arthursson från Malå har alltid fascinerats över energisystemet, hur vi omvandlar energi till el och värme i våra hem. Nu har hon påbörjat sin utbildning, till att bli elkraftsingenjör. Hon går den distansutbildning i elkraft som drivs av tre universitet; Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet och Mittuniversitetet med stöd av femton av Energiföretagens medlemmar.

- Jag har tidigare utbildat mig inom elsäkerhet längs järnväg och har även en vän som gått denna utbildning, det var väl längs den vägen det började, och det känns verkligen som om jag har hamnat rätt, säger Izabelle.

Izabelle har hunnit med flera olika yrkesroller i olika branscher innan hon kom in på utbildningen. Hon har arbetat både som sågverksarbetare, inom vården, som laborant inom atomabsorption och administrativ arbetsledare på en firma inom järnvägsindustrin där hon bland annat utbildat sig till SoS-ledare och elarbetsansvarig.

- Jag är en av få tjejer i klassen, som är på väg in i en i ett mansdominerat yrke och jag kan förstå att vissa tycker att det verkar vara lite sådär, men jag tycker absolut att detta yrke är något att rekommendera och att vi kvinnor absolut har mycket att erbjuda oavsett ålder eller tidigare erfarenheter, poängterar hon.

Under utbildningens uppstartsvecka fick Izabelle möjlighet att möta flera potentiella arbetsgivare och diskutera just detta.

- Alla jag träffade på mässan har inte varit negativa mot mig som kvinna, vilket ganska många tyvärr möter i ett mansdominerat yrke. Det tycker jag är viktigt att nämna för kommande sökande till utbildningen. Jag upplever att man har ett modernt och flexibelt sätt att tänka och resonera som arbetsgivare, att man vill och kan tillmötesgå yngre arbetstagares kanske nyare krav för att kunna kombinera jobb och privatliv, säger Izabelle.

izabelle-studenmässa

Rekryteringsbehovet bland Energiföretagens medlemmar är stort och det bekräftades av de företag som mötte studenterna vid terminsuppstarten.

- Ja, efterfrågan på oss elkraftsingenjörer låter ju stort och förväntan är ju densamme som sades under mässan - att vi efter avslutade studier möter en arbetsmarknad som ser positiv ut och att branschen tar emot oss med öppna armar, speciellt oss kvinnor, säger Izabelle.

Vilka förväntningar har du på utbildningen?

- Jag förväntar mig att jag, trots distansen till både lärare och klasskompisar, ska få den hjälp och vägledning som ibland kan behövas, och att jag även efter utbildningen får ett fint paket av kunskap för den goda arbetsmarknad vi möter, säger Izabelle. Nackdelen med att studera på distans är att man blir väldigt isolerad och ensam, vilket i en svårare kurs kan kännas väldigt tungt. Dock är fördelen att man själv styr sina dagar och att dagens teknologi låter oss kunna samarbeta i klasserna ändå via diverse program.

Finns det något under utbildningen som du ser särskilt fram emot, eller som du ser som extra utmanande?

- Jag ser ju mest fram emot att läsa de kurser som helt inriktar sig på el och elkraft samt laborationer där mitt största nöje ligger, extra utmanande är för min del matematiken då den som sagt är på distans.

Izabelle ser många möjligheter att såsmåningom starta sin karriär i energibranschen på.

- Helt ärligt tycker jag att allt vi kan jobba som låter väldigt roligt! Längre in i utbildningen tror jag att man lättare finner just det där specifika - men vad jag känner just nu låter elkraftsingenjör, projektledare, forskningsingenjör och beredare otroligt intressant, avslutar Izabelle.

Läs mer om utbildningen till högskoleingenjör här.