Bytte klassrum till strand

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Joakim Ask har verkligen tagit fasta på möjligheten att studera på distans, verkligen lång distans. När vi pratar med honom är han inskriven på Luleå Tekniska Universitet, men befinner sig på Maldiverna.

- Jag tar vara på den stora frihet som distansstudierna ger. Jag studerar samtidigt som jag reser jorden runt. Just nu befinner jag mig i Sri Lanka, på väg till Maldiverna. Jag flyger hem för de obligatoriska träffarna och hälsar på familj och vänner innan jag flyger någon annanstans. Jag bytte klassrum och skrivbordsstol mot strand och hängmatta, berättar Joakim. Den enda nackdelen jag känner med distansstudier är egentligen att det är svårare att få handledning än vid ett traditionellt campus. Men det finns att tillgå på datorn så fördelar väger upp nackdelen!

Innan Joakim startade sin utbildning till elkraftsingenjör har han arbetat som elektriker i sex år. Lusten att studera vidare växte långsamt fram. Att valet föll på en högre elkraftsutbildning blev självklart. För att komplettera sin behörighet att söka läste Joakim de kurser han saknade under ett år, samtidigt som han arbetade.

- Förutom att det verkligen är en intressant bransch med spännande framtid som jag är väldigt intresserad av, så är yrket väldigt brett med spännande arbetsuppgifter. Det kanske låter klyschigt men det känns bra att arbetet som elkraftingenjör är betydelsefullt och man gör nytta för människor, samhälle och miljö. Så även om jag nu ser fram emot studierna så ser jag lika mycket fram emot att vara klar, säger Joakim.

Utbildningen till högskoleingenjör är ett samarbete mellan Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet och Mittuniversitetet samt femton av Energiföretagen Sveriges medlemsföretag. Joakim tycker att han redan märkt av att den här utbildningen har ett nära samarbete med branschen, vilket han är väldigt tacksam för.

- Att vi redan inledningsvis i utbildningen får tillfälle att knyta personliga kontakter med potentiella arbetsgivare är ju riktigt positivt! 

joakim ask

Planerna efter avslutade studier är inte helt klara. Det finns ju mycket att välja på.

- Jag hinner kanske ändra mig, men hade jag examinerat nu så hade jag föredragit att arbeta med projektering, konstruktion och idrifttagning av olika projekt, avslutar Joakim.

Vi önskar Joakim fortsatt trevlig resa och lycka till med studierna!