Caroline 26 år, en nörd både vad gäller driftteknik och islandshästar

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

"Jag älskar mitt jobb. Det bara är så!" Det är sällan man träffar på en så entusiastisk och rättfram person som Caroline Svensson, 26 år och drifttekniker på GoBiGas. Men det blir kanske så när man går "all in" i allt man gör. För när hon inte är på biogasanläggningen, så jobbar hon istället i stallet med att ta hand om sin islandshäst - Dís från Lyckodalen - och andra hästar.

Caroline pluggade samhälle-ekonomi på gymnasiet och såg sig egentligen aldrig som någon som skulle jobba med teknik. Men intresset väcktes rejält när hon säsongsarbetade på Ringhals. Och det var just driftteknikerna hon tyckte hade de mest intressanta jobben, vilket i sin tur ledde till Högskolan i Borås och en utbildning i energi- och processteknik.  

Sedan våren 2015 jobbar Caroline på GoBiGas (Gothenburg Biomass Gasification Project), Göteborg Energis biogassatsning. Anläggningen - en demonstrationsanläggning som delfinansieras av Energimyndigheten - producerar biogas genom förgasning av biobränsle och spill från skogsbruket.
Caroline Svensson

Som drifttekniker består Carolines jobb i att framför allt övervaka processerna för förgasning och metanisering, samt hjälpsystem. Produktionen pågår dygnets alla timmar och årets alla dagar, vilket innebär skiftarbete då det alltid måste finnas personal på plats.

- Att jobba obekväma arbetstider är inget problem för mig - tvärtom gillar jag när det händer mycket och att inte alla dagar följer samma mönster. Och de dagar eller veckor jag är helledig så kan jag istället ägna mig helhjärtat åt min andra passion; hästar.

På driften arbetar fem skiftlag med tre till fyra personer i varje lag. Men arbetet innebär också att vara i ständig kontakt med många andra funktioner som jouren, labbet, instrumentavdelningen och underhåll.

- Jag har lärt mig att älska teknik men jag är också väldigt social och gillar att jobba med människor. Här jobbar jag tätt med mitt team men också med andra avdelningar.

För andra som funderar på att utbilda sig inom teknikområdet, men som kanske avskräcks för att de inte tror att de kan har Caroline ett råd:

- Man måste prova för att veta om man kan, eller inte kan. Så tänker jag med allt. Jag läste ju samhälle på gymnasiet - men nu stormtrivs jag med att vara tekniker. Samma med hästarna. Just nu håller jag på att rida in en unghäst. Det har jag aldrig gjort förut men jag måste ju testa! Det viktigaste i alla jobb är att tro på sig själv. I det här jobbet hjälper det också om man gillar problemlösning, har fantasi och gillar att bolla med andra. Då löser man de flesta utmaningar man ställs inför som drifttekniker!

Caroline Svensson