Chadi, 29, dubbel civilingenjör: "Vi sitter på första parkett i Sverige"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Chadi Beaini – 29-årig svensklibanes med dubbla civilingenjörsutbildningar i botten – jobbar som energikonsult hos Elkraft Sverige i kontorskomplexet vid Telefonplan, Stockholm. Men njuter av ett spännande jobb och tillvaron i sitt nya hemland. Med internationell erfarenhet säger han bestämt: "Sverige har mycket att lära omvärlden när det gäller att bygga uthålliga energisystem. Sverige är ledande – vi sitter på första parkett!".

Trots sin låga ålder har Chadi Beaini samlat på sig internationell erfarenhet. Dels från sitt ursprung i Libanon. Dels efter ett år i Saudiarabien. Han säger:

"Omvärlden har mycket att lära av Sveriges position både på miljö- och energiområdet. Enligt min uppfattning behöver både USA och Kina minst 20 år för att skaffa sig motsvarande gynnsamma läge som Sverige har idag."

Chadi Beaini är född och uppvuxen i huvudstaden Beirut i ett Libanon som låg i inbördeskrig mellan 1975-1994 samt ett flertal krig med Israel. Vissa incidenter förekommer fortfarande länderna emellan. Libanon håller på att återhämta sig, men det tar tid, säger han.

Chadi Beaini

"Slumpen förde mig utomlands"

Chadi har alltid haft ett tekniskt intresse. Dock ingen ärftlig belastning. Pappan är finanschef på ett privat företag inom klädesbranschen. Mamman är hemmafru och han har tre bröder. I Libanon utbildades han sig till civilingenjör inom maskinteknik. Han förklarar:

– Slumpen gjorde att jag hamnade utomlands. Först ville jag plugga vidare i Kanada, men det blev inte så. Då fick jag möjlighet att – med ett EU-stipendium i ryggen – få läsa ett mastersprogram inom hållbar energiteknik på KTH i Stockholm. Genom att jag kom hit på stipendium, kände jag en extra stark motivation att göra bra ifrån mig.

– Bemötandet i Sverige var mycket uppskattat av mig. Redan på Arlanda möttes jag av KTH:are som hjälpte mig till den studentlägenhet där jag sedan bodde första året.

"Året i Saudiarabien - inget att längta efter"

Men KTH och Libanon - hur kommer det sig? Enligt Chadi har KTH sedan tidigare haft ett utbyte med Libanon, Syrien och Jordanien. Han kom till Sverige för studierna år 2009. Innan dess bodde han och arbetade ett år i Saudiarabien – en tid han inte längtar åter till. Nej, säger han:

– Saudiarabien är väldigt speciellt och strängt religiöst. Vi bodde i ett inhägnat område för idel utlänningar. Det var bara att jobba och jobba - ja, hur mycket som helst. Äta, sova, jobba var allt man gjorde. Det fanns heller ingenstans där man kunde spendera pengarna. Det var ett jobbigt år. Och tråkigt.
Chadi Beaini

I Saudiarabien jobbade han med kylsystem som ingenjör på fältet. Uppgiften var, som han uttrycker det, att tillse att alla system var på plats.

Chadi Beaini är idag helt etablerad i Stockholm. Hans sambo är inom IT-branschen. Fritiden ägnas mycket åt träning, vänner, resor och fotboll såklart. Det är ett tidigare KTH-gäng som hänger ihop.

Chadi Beaini talar utmärkt svenska:

– Men visst var det kämpigt i början. Svenskan kändes tidigt som ett svårt språk. Men det gick över förväntan. Tror nog att min färdighet i engelska och franska underlättade för att snabbt komma in i det nya hemspråket.
Chadi Beaini

Elkraft Sverige – ett norskägt elhandelsföretag – har ett ungt och framåt gäng på stockholmskontoret vid Telefonplan. Där jobbar Chadi som energikonsult. En av affärsidéerna är att sälja klimatlösningar hos större kunder, exempelvis handelskedjor. Han säger:

"Båda mina ingenjörsutbildningar hade mycket av det jag gillar mest – ett brett teknikintresse. Vi jobbar med förnybar energi med inriktningen att minska miljöpåverkan. Det som präglar min arbetsdag är att hjälpa våra kunder att skaffa bättre koll över deras energianvändning genom att hantera mätdata,  ta fram grafer och visa färgglada bilder samt vara ute hos kunder. Och utifrån detta diskuterar vi fram enskilda energilösningar i energieffektivitetens namn. Billigt och bra för kunden är det viktigaste - och omtanken om miljön."

"Man ska aldrig säga aldrig..."

Chadis släkt domineras, säger han, av handelsarbete – att köpa och sälja. Att satsa på teknisk utbildning var han först med i hela släkten. Just nu trivs han väldigt bra. Men finns det risk för hemlängtan om 10-20 år? Är han möjligen en framtida energiminister i Libanon?

Chadi skrattar och säger avslutningsvis:

–  Jag lever här och nu. Och stortrivs. Men man ska väl aldrig säga aldrig...