Christoffer, 22, håller storkraftnätet igång: "Högsta höjderna och högsta spänningen!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Det är vi som håller det svenska storkraftnätet igång. Det är där vi har de högsta höjderna och de högsta spänningarna - 400.000 volt. Det är häftigt!" Det säger Christoffer Viinikka, 22-årig Degerforsbo, som är sällsynt nöjd med sitt yrkesval. Att det är ett framtidsjobb råder det ingen tvekan om.

Christoffer gick ut YH-utbildningen i Åsbro – anläggningsmontör för storkraftnät – i november 2013 efter 1,5 år. Han fick jobb direkt hos Eltel Networks. Tillsammans med ett halvdussin kollegor ansvarar han för att det svenska storkraftnätet hålls igång åt Svenska Kraftnät. Stamnätet är elnätssidans europavägar. Något större och kraftfullare finns inte.

Christoffer har ingen ärftlig belastning mot energibranschen även om pappan är ingenjör. Det var när ett antal gymnasieskolor kom och informerade om möjliga utbildningar framgent som han fastnade för Alléskolan i Hallsberg. Christoffer berättar:

"Vi fick testa att klättra i 24-metersstolpar - det var en upplevelse. Det kom att styra mitt utbildningsval!"
Christoffer Viinikka

Christoffer Viinikka hade tidigare ingen aning om vad han skulle göra i livet. Elektriker dök upp som en möjlig tanke:

– Alléskolans inriktning på distribution av högre spänningar, och att man där kunde spela innebandy, var bingo för mig. Det växte fram ett ökat intresse av ännu större och kraftfullare grejer. Därför valde jag YH-utbildningen i Åsbro. 

"15 av 17 fick jobb direkt"

Christoffer minns sitt första sommarjobb på Degerfors Energi:

– De började rycka i mig redan då. På storkraftlinjen var vi 17 som gick ut - 15 av oss fick jobb direkt.

Nu jobbar han hos Eltel på stam- och regionnätsnivå. De sköter Svenska Kraftnäts underhåll på stamnätet. Totalt för hela Sverige uppskattar Christoffer att de är cirka 15 montörer. En arbetsvecka är inte den andra lik, säger han:

– Vi åker runt i Sverige och åtgärdar fel. Härom veckan var vi i Helsingborg och kontrollerade rost i ledningar och kollade livslängden.

Det mest minnesvärda från de första åren? Christoffer svarar snabbt:

"Det mest udda var kunden som fått sitt stuprör på huset spänningsförande av magnetismen från närliggande storkraftledningar. Uppladdningen hade skett via magnetfält. Vi mätte 350 volt i stupröret! Min kollega, som har många års erfarenhet, hade aldrig upplevt något liknande."

Christoffer Viinikka

– Hur vi löste det? Vi slog ner ett jordningsspett i gräsmattan och efter anslutning av stupröret, var problemet löst. En annan minnesvärd upplevelse var uppröjningen efter stormen Egon i Västsverige.

– Då kände vi oss som superhjältar!

Christoffer Viinikka uppskattar möjligheterna att få vara utomhus och uppleva natur och miljö. Skrivbordsarbete är inget han längtar efter. Löpande underhåll är det vanligaste. Det byts isolatorer och skyltar – ja, allt som behövs för att garantera stamnätets trygga funktionalitet.

Christoffer Viinikka är ytterligare exempel på en ungdom som inte hade en aning om vad energibranschen var – än mindre vad ett energijobb kunde innebära. Han har fått lära sig efter hand. Han säger:

"Viktigast för mig var att hitta en utbildning som gav ett jobb. Till andra ungdomar, som inte hittat sin framtid, är mitt råd entydigt: satsa på energibranschen så slipper du överhuvud taget hamna på arbetsförmedlingen någon gång..."

Några gånger per år – utöver storstörning vid storm – är det akut utryckning. Antingen på grund av is och kyla eller också efter sabotage.

Christoffers entusiasm inför energibranschen har smittat av sig på lillebror Alexander, 20 år. Denne går utbildning till vindkraftstekniker i Varberg just nu.

Vid sidan om jobbet är det fotboll som gäller. Flickvännen får ursäkta men Christoffer kallar sig själv för en riktig  fotbollsnörd:

– Jag missar inget som har med fotboll att göra. Jag höll inte i Degerfors längre än till juniornivån. Så idag spelar jag division 5-fotboll i Åtorps IF.

Givetvis som "stenhård" mittback. Häftigt ska det vara...