Christoffer, 27, vattenkraftstekniker: "Nu kan jag välja och vraka bland jobben"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

"YH-utbildningen till vattenkraftstekniker var en fullträff för mig!". Det säger Christoffer Rutberg Goncalves, 27 år, som idag arbetar som underhållstekniker hos Jämtkraft i Krokom. Skolan var i yngre år ingen höjdare för honom. Men vid 20 års ålder tog han itu med sin framtid och ordnade en bra utbildning – ja, det blev en rejäl revansch på sig själv. Idag har han ett bra jobb i en framtidsbransch.

Trivseln och variationen i arbetsuppgifterna är det viktigaste, tycker han, när det gäller det egna arbetet:

"Min framtid känns väldigt trygg. Med genomgången utbildning i botten kan jag välja friskt bland framtida jobb. Genom att satsa på energibranschen behöver jag aldrig vara rädd för att bli arbetslös."
Christoffer Rutberg Goncalves

Christoffer Rutberg är jämte från Östersund. Han flyttade till Svenstavik vid tolv års ålder. Gymnasiet gick så där. Efter ett år på medialinjen fick han nog och hoppade av skolan. Bil och pengar lockade mer än utbildning. Han fick jobb på en trävaruindustri i Svenstavik:

– Efter två år insåg jag att det inte var en karriär för livet. Jag bestämde mig för att satsa mer medvetet och på en riktig utbildning. Hittills hade jag inte tänkt särskilt långsiktigt, något som innebar att jag fick jobba extra hårt för att läsa upp flera ämnen via Komvux under några år.

Pappan kock från Kap Verde

Christoffer har ingen ärftlig belastning i släkten när det gäller teknikjobb - allra minst inom energibranschen. Pappa är kock från Kap Verde. Familjen är väl spridd; en mor i Svenstavik, en syster i Östersund, en bror i Stockholm, pappa och två bröder i Tyskland. Christoffer är också tvåbarnspappa.

Christoffer Rutberg Goncalves

Första utbildningen – och vägen in i energibranschen – var till installationselektriker. Men den banan blev bara ettårig:

– Uppenbarligen utbildas det för många installationselektriker i dag. Med bara någon månad kvar av lärlingsperioden kunde jag konstatera att jobben inte räcker till.
Christoffer Rutberg Goncalves
Inspirerad av sin bror började Christoffer leta på nätet efter en bra kommande utbildning. Tankarna gick i första hand till vindkraften som då kändes hyfsat ny och spännande. Och många vindkraftsprojekt i regionen ingav framtidstro. Christoffer fortsätter:

– Vindkraftsutbildning fanns i Strömsund. Men till slut hittade jag YH-utbildningen till vattenkraftstekniker på Lapplands Lärcentra i Jokkmokk. När jag såg att jag hade möjlighet att bo kvar i Östersund, och delta i undervisningen via videolänk, var det perfekt. Inget snack - jag klippte till. Förutom att bli pappa är det säkert det bästa jag har gjort.

Gruppen sköter 17 kraftverk

Christoffer Rutberg trivdes som fisken i vattnet. Han gled igenom utbildningen med idel goda vitsord. Hans praktik på Jämtkraft hade också uppskattats - även av företaget. Idag är han anställd som underhållstekniker som en av totalt 23 på avdelningen i Krokom. Dock inte bara tekniker. Därifrån sköter de  17 kraftverk – både små och stora – som är spridda över hela Jämtland:

– Därför är det mycket bilkörning kors och tvärs, men jag uppskattar variationen och möjligheten att få se vackra utsikter och träffa nya människor.

När det gäller YH-utbildningen så var Christoffer mest orolig för mattedelen:

"Trots min oro, gick matten riktigt bra. Det är lätt att underskatta sin egen förmåga, det visade sig vara enklare än jag hade befarat. De tekniska kurserna var genomgående spännande och roliga – ellära, generator/transformator  och så vidare."
Christoffer Rutberg Goncalves

Christoffer anser att energibranschen borde in i skolorna och visa upp sig tidigare än i dag – helst redan på grundskolan.  Han upplever att folk i gemen har lågt intresse för energibranschen och än mindre har tillräckliga kunskaper; "allt ska fungera när de trycker på strömbrytaren".

Klockrent råd: "Satsa på energibranschen!"

Christoffer Rutberg hoppas att fler tjejer också satsar på energibranschen. Obalansen är fortfarande alltför stor:

– Till ungdomar som, likt mig själv i tonåren, funderar över yrkesval i framtiden är rådet klockrent. Satsa på energibranschen - där finns spännande framtidsjobb med bra möjligheter i runt om i landet. Inte minst är miljö- och klimataspekten allt viktigare argument, man får insikt i en fråga som blir allt viktigare för vår vardag. Det viktigaste för mig är känslan när det är dags att åka till jobbet, och det känns riktigt bra. Att vara del i en framtidsbransch med utmärkta karriärmöjligheter gör yrkesvalet till en resa jag varmt rekommenderar.