Hanna bytte från undersköterska till driftoperatör

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Vägen till jobbet som driftoperatör på Svenska kraftnät var långt ifrån spikrak för 33-åriga Hanna Barklund. Det började med lärarstudier, tog vägen via undersköterskejobb och landade till slut i att Hanna gick den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till Elkraftsingenjör i Västerås.

Efter flera år inom vården började hon att känna sig mätt. Hon saknade en mer teknisk utmaning. Intresset för teknik- och matte hade alltid funnits där men att sätta sig i skolbänken igen var inget hon kände sig särskilt sugen på. Men med både sin man och pappa i energibranschen så väcktes ändå en nyfikenhet att det kanske skulle finnas något där som skulle uppfylla det hon var på jakt efter. Hon fick tips om den tvååriga utbildningen till elkraftsingenjör vid Teknikhögskolan i Västerås. Något som visade sig bli ett riktigt lyckokast.

– Jag var egentligen ganska less på att plugga efter alla mina år i högskolevärlden, men under utbildningen hade vi mycket praktik vilket gav mig en energiboost och en paus från teorin. Förut hade jag lätt blivit skoltrött men inte den här gången, säger Hanna Barklund.

Men det var inte bara under vägen fram till utbildningen som hon gjorde flera nedslag längs vägen. Hennes mål var att lära sig så mycket som möjligt därför delade hon upp utbildningens praktik på flera olika företag. Såväl Vattenfall, Sweco och Svenska kraftnät fick besök av Hanna och de sistnämnda fick också behålla henne när utbildningen gick mot sitt slut. Under sista terminen började Hanna jobba som driftoperatör, samtidigt som hon parallellt skrev sitt examensarbete.

– Det är spännande att få vara en del av den här samhällsviktiga verksamheten. Att få vara spindeln i nätet med alla dagliga kontakter, ansvara för personsäkerheten, utmanas genom att behöva fatta svåra beslut och på ett sätt faktiskt se till så att Sverige får sin el.

Elkraftsingenjören Hanna Barklund

– Jag hade ingen erfarenhet av att jobba med el när jag började på utbildningen, men jag tyckte att elbranschen verkade spännande och intressant. Jag hade också engagemanget, drivet och viljan att lära mig och förstå så mycket som möjligt, säger Hanna.

Idag är Hanna en del av gänget som ansvarar för driften av det svenska stamnätet. I sitt arbete hanterar hon bland annat spänningsreglering och störningar i driften.

– Det är spännande att få vara en del av den här samhällsviktiga verksamheten. Att få vara spindeln i nätet med alla dagliga kontakter, ansvara för personsäkerheten, utmanas genom att behöva fatta svåra beslut och på ett sätt faktiskt se till så att Sverige får sin el, säger Hanna.

Hanna beskriver energibranschen som väldigt öppen. Hon tycker att det är tydligt att hon behövs där och understryker även att fler unga behövs i branschen. Unga som dessutom kan passa på att lära sig av alla de kunniga äldre som snart går i pension.

– Om tio år hoppas jag att jag har samma yrke som idag, men att jag är ännu mer erfaren, kunnig och delaktig i att driva på utvecklingsfrågor!

Elkrafttekniker, Elkraftingenjör, Elprojektör

En yrkeshögskoleutbildning till elkraftingenjör, elkrafttekniker ger inriktning mot yrkesroller som beredare/ teknisk projektledare. Det kan också leda till arbeten som driftoperatör och drifttekniker samt distributionselektriker och stationstekniker. Driftoperatörer och drifttekniker jobbar i högre grad på kontor medan distributionselektriker och stationstekniker jobbar ute i fält.

Hitta din utbildning här.