Driftplanerare Lina, 34, trivs i ”en bransch som alltid kommer att finnas”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Lina Svensson är Trollhättebon som slutade på SAAB och återkom i elbranschen, den sektor där jobben finns. Idag är hon driftplanerare på regionnäten och är ”supernöjd” med livet som hon säger.

Trollhättanuppväxta Lina Svensson gick den speciella SAAB-utbildningen på gymnasiet, utan att egentligen tänka så mycket på just SAAB kanske. Det var mer att det skulle leda till jobb och att det innehöll mycket praktik.

Det gav mycket riktigt jobb också fram till år 2010 då det hade börjat gå trögt för biltillverkaren. Hon var då föräldraledig med sitt andra barn och saknade därmed ett jobb att gå tillbaka till.

Tvåårig elkraftsteknik

– Då tänkte jag till. Jag gick till högskolan och frågade var det fanns arbete och fick svaret att det var i elbranschen. SAAB-utbildningen hade haft lite med el att göra så det kändes bra. Jag visste inte om jag hade lust att plugga länge så jag valde den tvååriga utbildningen till elkraftstekniker, säger Lina Svensson.

Lina Svensson

Sagt och gjort. Lina var klar med studierna år 2014 och har nu i ett och ett halvt år varit driftplanerare på regionnätsnivå hos Vattenfall i Trollhättan. Hon sökte visserligen några andra jobb men fick driftplanerarjobbet redan tre dagar efter examen. Tjänsten är perfekt för Lina. Dessutom bekräftades det hon hade hört många säga och vad hon själv tror:

– Det här är en bransch som alltid kommer att finnas. Avbrottsplanering i elnäten finns det alltid behov av. Det är också det bästa med utbildningen, att den verkligen leder till någonting, att den kunde ge ett jobb.

Planering och anpassning

Jobbet som driftplanerare handlar om att ta hand om arbetsbegäran från entreprenörer om underhåll i regionnäten (130 kV) och stationer. Hon värderar vad som behöver göras i näten i form av avlastningar och om andra företag eller kunder drabbas.

– Vi utreder förutsättningarna för jobbet. De flesta åtgärder innebär någon form av justering, att till exempel ställa om skydd i en mottagarstation och att anpassa andra jobb så att allt planeras in rätt i tid. Allt mynnar ut i driftordrar som pekar ut vad som ska utföras, säger Lina.

Lina Svensson

Hon tillhör de nyare på jobbet och har fortfarande mycket att lära av dem som är mer rutinerade. Omsättningen är inte så stor på personal. Flera på jobbet har varit där i många år och snart börjar pensionsavgångarna. Det gäller att lära sig av dem. Samtidigt som det kan vara svårt att ta över tycker hon att det är bra att nya friska ögon kommer in.

Driftcentralen en annan del av jobbet

Ibland blir det tillfälle att åka ut och besöka olika stationer. Ett inslag i jobbet som hon uppskattar mycket är att hon bemannar i driftcentralen var sjätte vecka och alltså byter arbetsmiljö:

– Här får vi vara med om att utföra driftordrarna. Det är väldigt bra att få se flera sidor av ett arbete, framför allt om man är ny, jag lär mig massor. Dessutom hinner jag släppa mitt andra arbete eftersom det handlar om en hel vecka på driftcentralen åt gången.

Hon säger sig vara supernöjd med allt, vilket innefattar jobbet, arbetskamraterna och utbildningen som hon gått. Att jobbet ligger i den egna staden är också en fördel med tanke på familjesituationen.

Lina Svensson

Rekommenderar andra

Lina har två barn, och är fotbollstränare åt sin 11-åriga dotter. Fritiden ägnar hon gärna åt hus och hem, inklusive trädgård. På frågan om hon kan rekommendera andra att söka samma bana svarar hon välkomnande:

– Arbetet passar folk i min livssituation men även yngre teknikintresserade och erfarna montörer. Mixen mellan äldre och yngre på en arbetsplats är viktig.