Ebba, 25, sköter gatubelysningen i Motala: "Det är lätt att känna sig som en hjälte!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"När hela kvarter är mörklagda, och kunderna upprörda och besvikna, är det lätt att känna sig som en hjälte!" Det säger Ebba Gomér, 25-årig YH-utbildad linjemontör, som sköter gatubelysningen i Motala och angränsande tätorter.

Hon berättar entusiastiskt om ett kul jobb, som röner stor uppskattning från kunderna när mörklagda gator återfått sitt ljus:

"Just hjältekänslan känns mycket bra. Jag känner mig ofta lite "egoboostad". Vi jobbar ju med lägre spänning än ute på kraftnäten. Här står ju inga liv på spel. Men det ska vara ljust och tryggt i hemmiljöerna - det är vår roll att sköta det."

Ebba Gomér är den första i släkten som valt energibranschen. Hon ville tidigt bli snickare som pappan. Men han satte ned foten, säger Ebba:

– Det är alldeles för tungt. Du ska gå gymnasiet och skaffa en bra utbildning – det var ordern från pappa. Och att jag följde rådet från honom är jag tacksam för idag.
Ebba Gomér

Ebba Gomér är född och uppvuxen i Vadstena. Hon är sedan två år anställd som belysningstekniker på Vattenfall Services. Hon gick gymnasieutbildning till installationstekniker men kände efter ett tag att det var inte hennes "grej". Ebba säger:

– Jag gillade aldrig att gå runt i hemmet hos människor. Jag kände en av lärarna på Åsbro kursgård utanför Hallsberg. Jag åkte upp och kollade läget och fick chansen att klättra i stolpar, klämma och känna på elgrejerna. Då vaknade mitt intresse för att gå vidare. Det resulterade i en YH-utbildning på 1,5 år i Åsbro till linjemontör. Det är roligare att hela tiden få jobba utomhus.

Ebba betonar betydelsen av Åsbro kursgård och råder andra att åka dit och känna av atmosfären. Det kan man även göra privat. Trots sin ungdom är Ebba redan instruktör i Åsbro emellanåt. Och Åsbro är en tydlig inspirationskälla, säger hon:

"Det syns på Youtube och Facebook; många ungdomar som varit här visar bilder och berättar hur häftig upplevelse de har haft. Det är bra PR för branschen och kan säkert få en del nya att också intressera sig för energibranschen."   

– Jag tror att många unga ser fram emot kontorsjobb, där de tjänar mycket pengar direkt. Min åsikt är att man måste jobba sig upp. Att klättra i stolpar kan vara tufft. För egen del kan jag bara konstatera, att det nog är en viss typ av människor som vill jobba ute i ur och skur.
Ebba Gomér

Ebba Gomér tror sig vara ensam ung kvinna som jobbar med utomhusbelysning inom hela Vattenfall. Energibranschen beskylls ofta för att vara "gubbig" – vilken är hennes upplevelse?

– Visst är det många gubbar. Men de yngre kommer efter hand. Det märks tydligt. De äldre männen – gubbarna – är dock mycket omtänksamma och verkligen rädda om oss yngre. Det är positivt och märks tydligt.

Säkerhetsfrågorna är alltid viktiga inom hela energibranschen. Olyckor kan även hända vid arbete med belysning – exempelvis fall från skylifts. En dödsolycka inträffade under det senaste året i Malmö:

– Jag tror att det här året har haft extra stort fokus på säkerheten i och kring skyliftarna.   

Ebba Gomér presenterar sig själv som "en liten boss som ska styra och ställa". Men hon är också en "hästtjej" – det är det stora intresset på fritiden. Hon hjälper regelbundet en faster som har egen häst via ett schema. Ebba är gift sedan i midsomras med Martin – egen företagare med snickeriverksamhet. Och i februari nästa år väntar den stora begivenheten. Då ska Ebba bli mamma för första gången.

Och även det kommande föräldraskapet ser hon fram emot med samma entusiasm och glöd. Då får hon en till att "bossa" över...