EBR Metod- och maskindagar – 20-åriga Natalie blev ”den tusende”

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

EBR Metod- och maskindagar i Gävle har nu passerat ett viktigt delmål: 1 000 anmälda. Och den tusende blev 20-åriga Natalie Nystedt, elmontör på Bodens Energi. Hon ser fram emot arrangemanget som en möjlighet att få lära både nytt och mer. Hon är nykomling i branschen och tycker det är kul att vara ung kvinna i en mansdominerad bransch.

Natalie Nystedt började den 1 april i fjol som elmontör på Bodens Energi. Hon sänkte medelåldern i företaget påtagligt och ser fram emot ett arbetsliv i en viktig bransch som verkligen betyder något för alla människor. Dessutom hoppas hon kunna inspirera fler unga – inte minst kvinnor – att våga satsa sin framtid i elbranschen.

"Kul att få grejer att lysa"

Något ärftligt förflutet från elbranschen finns inte i den Nystedtska släkten. Absolut inte, säger hon. Och berättar:

– Egentligen kan det tyckas lite löjligt. Vi hade teknik i årskurs åtta. Vi fick skruva samman och koppla hop olika grejer. När det blev kontakt, kändes det extra skojigt. Jag tyckte det var småroligt att få grejer att lysa.

– I årskurs nio blev det praktik på Bodens Energi. Min inriktning från början var att bli installationstekniker. På elprogrammet i gymnasiet i Boden var vi två tjejer och 16 killar. Vi gjorde då praktiken på olika installationsfirmor.
Natalie Nystedt