Efter fem års utbildning och tre år i branschen: Helt rätt val!

Publicerat av: Anna Lejestrand

Från naturvetenskapligt program på gymnasiet, direkt in på civilingenjörsutbildningen med inriktning energiteknik på Umeå Universitet och nu kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät. Linn Björ, 26 år, har aldrig sett någon anledning att pausa från studier eller arbete. Inte när teknik och energi är bland det roligaste som finns.

Linn Björ, 26 år, påbörjade sin universitetsutbildning direkt efter gymnasiet. Det fanns ingen tid för skoltrötthet på hennes agenda. Valet föll på Umeå Universitet:

- Jag är uppväxt i Dalarna, men jag har alltid velat prova på att bo mer norr ut och jag kände direkt att Umeå var rätt ställe för mig. Och det stämde! Det är en så härlig studentstad som jag verkligen kan rekommendera. Jag skulle gärna flytta tillbaka någon gång.
Linn Björ

Linn valde civilingenjörsutbildningen med inriktning energiteknik, en utbildning på fem år.

- Det var helt självklart för mig att välja energiteknik. Jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och har alltid varit intresserad av energifrågor. Här fick jag dessutom chansen att fördjupa mig i frågorna på en mer teknisk nivå; som hur en pump fungerar, energiflödena i ett fjärrvärmenät eller elkraftsystemet som helhet.

Sitt examensarbete gjorde Linn hos Umeå Energi där hon även blev kvar efter sommaren och efter en kortare period på Semcon kom hon till Svenska kraftnät i Sundbyberg 2014. Här arbetar Linn idag, kraftsystemanalytiker, ett jobb som skriftar mellan att vara operativt och strategiskt. 

- Vissa veckor sitter jag i kontrollrummet och jobbar med så kallade kraftsystemanalyser. Det handlar om att räkna på olika effektflöden för att undvika överlastning i systemet eller spänningskollapser. Det jobbet är mer här och nu. Men majoriteten av jobbet är så kallad kontorstid och då handlar det om att analysera händelser på allt från två veckors sikt upp till 6 månader, exempelvis hur effektflöden påverkas om en transformator eller elledning tas ur drift.

Linn och hennes kollegor, ungefär femton stycken, utgör den grupp som arbetar med den mer kortsiktiga driften. Sedan finns det andra som arbetar med kraftsystemanalyser på flera års sikt. 

Det finns ingen tvekan om att Linn trivs på jobbet, så jag frågar vad det är som skapar trivseln?

- Svenska kraftnät är helt en riktigt bra arbetsgivare! Man känner sig välkommen och det märkts direkt att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Just nu har jag till exempel fått chans att vara med i ett projekt där vi tillsammans med kollegor i Danmark, Finland och Norge, undersöker en annan modell för kapacitetsallokering. En fråga som bland annat aktualiserats av de stora förändringar som elsystemet står inför. Jag har ett himla bra jobb helt enkelt!