Frida, 32, älskar sina elnät: "Branschen måste in i skolorna"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Energibranschen måste in tidigt i skolans värld, så att fler får en chans att förstå vilken typ av jobb som branschen kan erbjuda. Jag hade själv ingen aning. Elnätens betydelse – som en förutsättning för allas vår vardag – borde alla skolbarn få kännedom om!" Det säger Frida Johansson, 32 år och nyanställd på Vattenfall Eldistribution i Luleå, i övertygelsen att det vimlar av spännande framtidsjobb på energiområdet.

Frida Johansson lämnade gymnasiet fruktansvärt skoltrött, som hon uttrycker det. I väntan på att bestämma utbildning och framtida jobb testade hon olika påhugg. Vad sägs om detta CV – jobb på kafé och grill, hästskötare, parkeringsvakt och grisskötare. Den bakgrunden torde vara svårmatchad.

Till slut bestämde hon sig för en YH-utbildning på Högskolan i Luleå inom elektroteknik och automation. Hon gjorde praktik på SSAB och Luleå Energi men hade tänkt sig en framtid inom konsultbranschen men satsade mot distribution.  Frida berättar så här:

Frida Johansson

– Jag började som trainee på Luleå Energi under år 2013 – första året som trainee. Sedan blev det ett halvår med utredning av lokalnät och sedan nästan 1,5 år som planeringstekniker. Och sedan oktober i fjol bytte jag till Vattenfall Eldistribution, där jag jobbar med nätanalys för lokalnät och stortrivs.

Frida Johansson är ensamstående mamma till två killar – 9 och 11 år. Hon är uppvuxen i Luleå, men har ingen som helst ärftlig belastning från energiområdet:

"Jag jobbade på, fick barnen – och det mesta rullade på. När äldsta sonen skulle börja i skolan, passade inte mina arbetstider på kaféet. Det var då jag tog tag i utbildningen."  

Frida hade sökt både en VVS-utbildning och elutbildningen – men fick inget antagningsbesked om elutbildningen. Efter en vecka in på terminen fick hon telefonbesked att hon verkligen hade kommit in:

– Så jag började egentligen en vecka efter alla andra. Men det fixade till sig...   

Frida Johansson beskriver sig som en person som vill förändra:

"Därför är det kul att jobba med elnätsfrågor. Men när jag berättar för kompisar om mitt arbete, är de ganska oförstående. Alla är vana vid att elen bara ska finnas där. Hur elen kommer fram till dem – själva distributionen – är helt okänd. Här saknas det kunskap." 

Frida Johansson är engagerad i en arbetsgrupp under Svensk Energis branschrekryteringsråd – den som arbetar med att vara en attraktiv arbetsgivare. Frida tycker det är självklart att ställa upp. Och viktigt, förstås.

Frida Johansson

– Vi måste som bransch nå ungdomarna, där de finns – inte minst i sociala media. In i skolorna och berätta hur ett elnät fungerar. Det behöver inte handla om de svåra bitarna – skyddsfrågorna exempelvis – utan vad ett elnät gör. Och att detta är basen för att alla ska kunna koppla upp sig dygnet runt och var som helst.

"Branschen har många starka argument. Det är en stor arbetsmarknad – det är lätt att få ett spännande framtidsjobb för dem som vill utbilda sig och satsa. Energijobben finns i alla sammanhang – kommunalt, inom industrin, i städerna och på landsbygden. Ja, över allt. Hela samhällets dagliga funktion bygger på att kunna vara uppkopplad."

Frida Johansson betonar dels friheten i jobbet när det gäller elnät, dels den breda samverkan som är något av branschens adelsmärke. Det som fängslar henne i det nuvarande jobbet, som handlar om utbyggnad av elnät, är att planera för minsta möjliga miljöpåverkan och samtidigt värna bästa möjliga leveranssäkerhet för kunderna.

Frida Johansson

Frida Johanssons fritid ägnas mestadels åt barnen och vänner. Läxläsning och uppfödning av katter ("ragdolls") på hobbynivå nämner hon. Hon beskriver sig själv också som en "tråkig" person som inte sätter upp högtflygande framtida mål:

– Några tioårsmål har jag inte. Däremot vill jag fortsätta utvecklas, fortsätta att lära mig saker. Och ha roligt – det är inte minst viktigt. "Vars" man hamnar i livet är inte avgörande. Jag skulle dock vilja komma över åt vattenkrafthållet – ja, jag skulle på sikt vilja prova vattenkraften. Dess verkningsgrad är ju outstanding. Sedan tycker jag att Statkrafts försök i Norge med saltkraft känns lockande...     

Slutar Frida Johansson. Som utöver jobbet på Vattenfall i Luleå vill vara med som en aktiv och god ambassadör för energibranschen. En härlig ambition...