Henrik, 34, hoppas fler väljer energi: "Inte så råtekniskt att läsa fysik och matte"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Att få jobba med energifrågor i Västerås, som är Sveriges energihuvudstad, och dessutom umgås med härliga kollegor och en arbetsgivare som bryr sig om medarbetarnas väl och ve, är både trevligt och roligt. Variationen på en arbetsdag är också stor – allt ifrån glada skratt till att man får tänka till och fundera på tekniska utmaningar". Det säger Henrik Näsström, nyss fyllda 34 år, som arbetar med fjärrvärmefrågor på Mälarenergi i Västerås.

Henrik är född och uppvuxen i Örnsköldsvik. I unga år var det en framtid som fotbollsproffs som hägrade:

– Men jag inser att jag aldrig lär få springa in på Old Trafford inför fullsatta läktare…

Fotbollsintresset har dock odlats även på senare år. Dels som division 2-spelare, dels som tränare i Västerås. Det var på högstadiet (årskurs 8-9) som han fick upp intresset för matematik och fysik – två ämnen han alltid gillat – som ledde så sakteliga mot energiområdet. Det förstärktes efter hand av att hans äldre bror – idag verksam på Westinghouse i Västerås – valt energibanan. Henrik säger:

– Alldeles oavsett brorsans karriär, så tror jag ändå att jag hade valt energiområdet. Jag kan varmt rekommendera ungdomar, som har intresse av matematik och fysik, att välja en teknisk utbildning som leder till energiområdet. Den som läser matte och fysik kommer helt enkelt inte undan energiområdet, som har en så central plats i allas vår vardag.

Henrik Näsström
"Det är egentligen inte så råtekniskt att läsa matte och fysik. Det mesta är logiskt. Är man dessutom intresserad av människor – ja, då är energiområdet helt rätt att satsa på."

Henrik Näsström är civilingenjör inom samhällsteknik på Mälardalens högskola i Västerås. Efter fullgjord examen år 2006 flyttade han hem till Ångermanland för att jobba på Sweco – även då med fjärrvärmefrågor – innan det blev en flytt tillbaka till Västerås för arbete på Mälarenergi.

Han arbetar med marknadsfrågor inom fjärrvärmeområdet på Mälarenergi, där han är teamledare för en grupp som arbetar med fjärrvärmekunder. Dels med dem som vill nyansluta sig till fjärrvärmenätet, dels med de befintliga kunder som behöver assistens av olika karaktär. Henrik säger:

"Fjärrvärmens huvudstad"

– Västerås är också fjärrvärmens huvudstad i Sverige med en anslutningsgrad på 98 procent. Här finns en stabil och lång fjärrvärmehistoria. Med den marknadsbilden är det mer effektivt att värna om befintliga kunder än att försöka täcka in resterande 2 procent som av olika anledningar ännu inte är anslutna till nätet. I princip all nybyggnation som sker i Västerås ansluts till fjärrvärmenätet.
Henrik Näsström
Henrik är inne på sitt sjunde år och sin tredje tjänst på Mälarenergi:

"Jag tycker det är en fjäder i hatten för arbetsgivaren att de släpper fram och satsar på interna förmågor. Företaget månar verkligen om sina medarbetare. Här finns också en allmän stolthet över att man är duktig på energi och den tycker jag är lite charmig."

Hur ser en typisk arbetsdag ut? Henrik svarar så här:

– Vi har en diger agenda som genomgående handlar väldigt mycket om kundkontakter. Det finns ett tydligt intresse för att prioritera kunddialogen. Det kan handla om företag som överväger en etablering i Västerås, det kan vara ett byggbolag som vill bygga 500 lägenheter under ett antal år, men det kan också handla om enskilda kunder som på något sätt ifrågasätter värmeaffären.
Henrik Näsström
Henrik Näsström anser att hela energisystemet är ett viktigt perspektiv att arbeta utifrån. Därför, menar han, var det helt rätt att Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme nyligen gått samman i nybildade Energiföretagen Sverige. Och på fjärrvärmesidan ser han en risk på sikt med de kommande "näranollenergihusen" utifrån de byggregler som finns idag:

"Det handlar om att se hela energisystemet och att inte sätta systemgränser som leder till att fastighetsägaren väljer att värma sina byggnader med elektricitet när det finns fjärrvärme att tillgå. Men som sagt - viktigaste är att anlägga en systemsyn. Och att diskutera hur en kilowattimme produceras – var, när och hur – och vad det kostar."

Hur kan energiföretagen framstå som mer attraktiva arbetsgivare? Henriks svar:

– Genom att haka på och berätta om allt viktigt som skett och är på gång. Resan de senaste åren har varit häftig. Branschen har väsentligt fler kvinnor nu. Förr var fördelningen ibland 95-5 med övervikt för männen. Nu är det ofta 60-40. Stora framsteg har också gjorts när det gäller den mångkulturella fördelningen. Vi börjar bli en energifamilj som värnar om människan och framtiden. Jag gillar det skarpt.

Och vad gör Henrik, tror han, om tio år?

– Jag hoppas att jag är kvar på Mälarenergi och fortsätter att utvecklas som människa. Jag hoppas även att jag är världens bästa pappa vid det laget.