Ida, 30 år: Direkt från ingenjörsutbildningen till att bygga upp elnätet i Jukkasjärvi

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Ida Holmbom, 30 år, blir färdig högskoleingenjör med inriktning på elkraft nu till sommaren. Direkt väntar ett fast jobb som projektledare på Jukkasjärvi Belysningsförening. Hon tillhör därmed den första kullen som avlägger examen i branschens egen ingenjörsutbildning i samarbete med de tre nordligaste universiteten. Hans Klippmark, vd i Jukkasjärvi Belysningsförening, säger att Ida har en stor utmaning framför sig.

Hans Klippmark fortsätter:

– Vi har länge sökt någon som kan projektering och elnätsplanering. Vi har annonserat rikstäckande i två omgångar och dessutom anlitat rekryteringskonsulter. Fem kandidater fanns – men de motsvarade inte våra krav. Ida kommer direkt från skolan. Hon har visat sådana takter att vi ger henne förtroendet.

Jukkasjärvi Belysningsförening har 23 mil högspänningsledning och knappt 2.400 elnätskunder utanför Kiruna. Två på kontoret och en montör samt inhyrda resurser sköter verksamheten. Investeringsprojekt utförs av entreprenörer. Elnätet har, enligt Hans Klippmark, stort behov av upprustning. Och då behövs någon som tar tag i helheten och här får chansen att styra de kommande årens investeringar:

"Ida har sommarjobbat här och gör även sitt examensprov hos oss. Hon hamnade direkt i produktion och tog tag i en rad frågor. Hon är inte rädd för något. I dagens läge måste vi som företag tidigt rycka loss de verkliga talangerna. Tanken är att Ida ska växa in i rollen som elnätsansvarig – ja, nätchef."  

Hans Klippmark

Idas livssituation har varit sådan att det först för tre år sedan fanns en akademisk utbildning som passade hennes intressen. Hon har gått naturvetenskaplig linje tidigare och alltid varit intresserad av matematik. Ida säger:

– Att ingenjörsutbildningen nu erbjöds på distans var bingo för mig. Det passade som hand i handske. Det verkliga lyftet under utbildningen kom när vi på allvar fick börja räkna på olika saker – spänningsfall och utlösningsvillkor som de främsta exemplen.

"Distansutbildningen - då hittade jag rätt!"

Ida Holmbom är kommen från Jokkmokk, där hon växt upp. Till uppväxten hörde bilden av energibranschen med många kraftbyggare som hade Jokkmokk som bas. Vattenfall har varit en tung aktör i bygden och SWECO har länge haft kontor. Hon har bott 15 år i Gällivare men har nyligen återbördats till Jokkmokk.
Ida Holmbom

– Jag gjorde som många andra i unga år, jobbade inom hemtjänst och som personlig assistent. Men hela min familj – vi är sex syskon – har alla varit tekniskt intresserade. Men vid 27 års ålder hittade jag rätt – distansutbildningen till högskoleingenjör!

Att skaffa sig en akademisk utbildning är, vad hon kallar, ärftligt:

– Ja, vi är akademiker hela gänget. Det tekniska intresset har kommit allt starkare för varje år.

Om den snart fullföljda ingenjörsutbildningen säger hon att det varit tre år med extremt högt tryck:

– Första året var egentligen värre än jag hade befarat. På distans är man väldigt ensam och det dröjde innan vi hade blivit en vettig studiegrupp. Första året kämpade jag mig igenom tämligen ensam. Men sedan har det blivit bättre och bättre.  Då blev det naturligt att ringa till andra kurskompisar.

"Det blev roligare och roligare ju längre vi höll på. Alla kurser som haft att göra med en blandning mellan matematik och teknik trivdes jag allra bäst med. Reglertekniken var vansinnigt roligt liksom digital teknik med plc (programmable logic controller). Men som sagt, det verkliga lyftet kom när vi fick hålla på med elmaskiner – att få räkna på olika företeelser."

Och att Ida Holmbom hittat sitt rätta sammanhang i livet insåg hon vid möte i höstas med norra elnätsgruppen:
Ida Holmbom

– Rena aha-upplevelsen. Då insåg jag att allt vi hade pratat om under snart tre år var relevant. Ett tag kändes det ack så motbjudande att traggla alla lagar och regler – fy så trist. Men verkligheten är ju att vi har extremt många lagar och förordningar som vi måste kunna och förhålla oss till. Och det var dessutom ett gott betyg åt utbildningen!

Ida Holmbom räknar med att bli en ingenjör på kontoret i Jukkasjärvi och jobba mycket som projektledare. Men det är ett lagarbete där montörer, tekniker och andra typer av resurser är lika viktiga.

"Fantastiskt för en ung ingenjör"

Hans Klippmark bedömer att jobbet i Jukkasjärvi måste vara fantastiskt för en ung ingenjör. I synnerhet som mycket spännande pågår i regionen med bland annat flytten av Kiruna stad. Han avslutar:

– Nya Kiruna kommer närmare vårt nät. Dessutom händer det mycket på gruvfronten. Allt innebär tillväxt och behov av att vi åtgärdar ett elnät som alltför länge fått stå tillbaka.