Ingrid, 20 år: "Lärarna var det bästa med utbildningen!"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Det var på en studentmässa som intresset för energibranschen väcktes hos Ingrid Henriksson. Hon letade efter en utbildning som kunde ge jobb direkt, men också möjlighet att studera vidare senare. Med elkraftsutbildningen i Jokkmokk hittade hon vad hon sökte och idag arbetar Ingrid som drifttekniker på Vattenfall - och stortrivs.

För snart två år sedan tog Ingrid Henriksson, 20 år, sin studentexamen från Bokenskolan i Jokkmokk. Då var hon färdigutbildad drifttekniker och fick jobb direkt på Vattenfall.

- Jag hade gjort nästan alla mina praktiker hos Vattenfall och det kändes som att de hade fått en bra bild av mig och vad jag kunde, säger Ingrid.

Ingrid Henriksson

Ingrid hade inte alls varit i kontakt med energibranschen innan gymnasievalet föll på elkraftsutbildningen vid Bokenskolan. Till skillnad från många andra, så hade hon ingen släkting som introducerat henne. Istället var det vid en studentmässa som intresset väcktes när hon träffade lärare och elever som berättade engagerat om arbetet inom vattenkraften.

- När man är femton år och ska välja gymnasium är det så svårt att veta vad man ska jobba med resten av livet. Jag ville ha en utbildning som dels gav ett jobb direkt, men som också gör det möjligt för mig att längre fram välja en annan väg. Just nu är det jätteroligt att göra det jag gör, men vem vet, längre fram kanske jag vill bli advokat!

På frågan om det bästa med själva utbildningen svarar Ingrid Henriksson utan tvekan lärarna och gemenskapen bland klasskamraterna.

Ingrid Henriksson

- Det är inte helt lätt att flytta 50 mil till en helt ny ort när man är sjutton år. Men vi hade så otroligt engagerade lärare. Många hade jobbat länge inom branschen och var verkligen måna om att vi skulle förstå och kunna klara jobbet när det väl blev skarpt läge. Eftersom vi var en ganska liten klass fick vi också mycket tid med lärarna och en fin gemenskap eleverna emellan. Dessutom var det mycket praktik, något som är helt nödvändigt eftersom man direkt efter skolan ska klara ett ansvarsfullt jobb.

Efter utbildningen fick Ingrid arbete som drifttekniker hos Vattenfall. Där jobbar hon nu som del i en driftgrupp om åtta personer som ansvarar för tre av Indalsälvens kraftstationer; Midskog, Näverede och Stugun. Det dagliga arbetet handlar om underhåll av stationerna och är väldigt varierade. Det kan handla om att arbeta i ett ställverk eller laga pumpar. Ingrid menar att just nu är en väldigt spännande tid att arbeta inom elbranschen:

- Eftersom det är så långa investeringscykler så är det ju inte så ofta som reinvesteringar och större byten av utrustning är aktuellt. Men just nu är vi inne i en sådan period. Så uppgifter som är nya för mig, kan lika gärna vara nya för någon som arbetet i tio år. Det känns kul! Att få vara mitt i ett förändringsarbete. Dessutom är ju en kraftstation enormt omfattande. Det kommer att ta många år innan jag kan allt, kanske aldrig. Men det är bara positivt. Jag kommer fortsätta arbeta med detta så länge det är utvecklande för mig, sedan finns det massor av möjligheter att gå vidare med andra utmaningar inom energibranschen, avlutar Ingrid.