Joakim, 27, färdig vattenkraftstekniker: "Kan någon vara lyckligare än jag?"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

"Ingen kan vara gladare än jag. Varje dag är spännande - och hela tiden nya utmaningar!" Det säger Joakim Lidén, 27 år, som i somras gick ut YH-utbildningen som vattenkraftstekniker i Jokkmokk. Och som nu är återbördad hem till Arjeplog. Där jobbar han åt Skellefteå Kraft Underhåll (SEU) med vattenkraft och vindkraft.

Joakim är uppvuxen i Arjeplog – en kommun med cirka 3 000 invånare – vackert belägen intill Hornavan, Sveriges djupaste sjö. Han bor 100 meter från älven och har nära till både vattnet och naturen:

– För det är fiske och jakt som upptar mina fritidsintressen. Jag jagar det mesta. Men framför allt har jag ett spännande framtidsjobb i en viktig bransch.

Joakim Lidén
"Att få förmånen att ägna dagarna åt vattenkraft eller vindkraft, dessutom med många glada och trevliga jobbarkompisar, ger kvalitet åt mig och det liv jag alltid drömt om att få leva."

Joakim har sedan barnsben varit intresserad av teknik och mekanik. Det underlättade yrkesvalet och att satsa sin framtid på energibranschen. Det finns ingen ärftlig energibelastning i släkten. Joakim är den förste i energibranschen från familjen. Pappa är skogsarbetare och mamma jobbar inom vården.

Gymnasieutbildningen satsade han på fordonslinjen i Arvidsjaur. Och det ledde till några skojiga år hos LKAB i Kiruna:

– Jag körde grävmaskin, väghyvel - ja, alla maskiner man kan tänka sig. Men till sist blev min hemlängtan alltför stark. Då bestämde jag mig för att ta tag i min situation. Och det blev YH-utbildningen till vattenkraftstekniker i Jokkmokk.

Joakim Lidén

Kiruna eller Arjeplog - det kan väl för sen sörlänning kännas som ungefär detsamma. Men ingalunda, skrattar Joakim:

"Det är 45 mil emellan och jag ville hemåt. Vattenkraften har alltid funnits med i bakgrunden, och är ju en del av min uppväxt. Jag lyssnade runt bland kompisar. Till slut hittade jag min utbildning via nätet hos Lapplands Lärcentra i Jokkmokk. Det är det bästa jag har gjort!"

Arbetsgänget i Arjeplog ansvarar för tillsynen av fyra vattenkraftsstationer och ett antal vindkraftsverk. För tillfället är Joakim vid vindkraftsparken i Uljaboda, 3 mil utanför Arjeplog:

– Här är snöstorm idag. Det var med nöd och näppe vi lyckades komma fram till de tio maskinerna som ligger på kalfjället.

Joakim Lidén

Joakim är för närvarande projektanställd - men räknar med permanent tjänst på sikt. Företaget känner honom väl - dels efter tre somrar med sommararbete, dels från praktikperioderna under utbildningen:

– Mitt jobb idag är allt annat än monotont, det gillar jag. Det är en blandning mellan el och mekanik. Ena dagen är vi ute och jobbar med någon vattendamm, nästa dag kan det vara jätteavancerade uppgifter i kontrollskåp för att ge två exempel.

"Alla delar med sig av kunskap och erfarenheter"

Joakim Lidén uppskattar kamratskapet och den närmast familjära stämningen på arbetsplatsen. Alla är positiva och öppna. Alla vill också dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. 

För Joakim är miljötänket - och energins betydelse för att skapa ett uthålligt framtida samhälle – av central betydelse. Därför upplever han att ett arbete i energibranschen också innebär en insats för klimatet och en bättre miljö.

Joakim Lidén

Han rekommenderar varmt andra yngre att verkligen satsa sin framtid på energibranschen:

– Inte bara för att man är närmast garanterad ett häftigt jobb. YH-utbildningen till vattenkrafttekniker i Jokkmokk kan jag varmt rekommendera. Det är en riktigt bra utbildning. Jokkmokk är vattenkraftens Mekka i Sverige. Den tekniska utrustningen är fullständig. Bra laborationsbänkar och färdiga aggregat. Alla typer av problem och fel kan enkelt simuleras!

"Envis och tjurig"

Slutar Joakim Lidén. Som utstrålar glädje med det mesta. Men han tillägger:

– Fast jag är nog en envis och tjurig person...