Johan, 23, Sveriges yngste beredare: "Satsa på energi - det ger jobb!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Johan Lundqvist, nyss fyllda 23 år på Kraftkonsult i Skandinavien AB, lämnade sin utbildning till fastighetsekonom på Högskolan i Gävle, för jobb som säljare på XL Bygg. Idag jobbar Johan som beredare – en sådan ansvarar för planering av utbyggnader på elnätssidan. Efter att i höstas ha gått igenom EBR Beredarskolan i Svensk Energis regi kan han ståta med att kalla sig Sveriges yngste beredare!

Johan Lundqvist medger att han kommit in i energibranschen en annorlunda väg – i synnerhet som hans nuvarande jobb handlar mycket om teknik. Och att tidigare erfarenhet därifrån saknas. Han säger så här:

"Kraftkonsult har måhända en annorlunda rekryteringsprocess. Här ser man till individen. Om det bara är rätt person med rätt inställning, ja då finns alla möjligheter. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle plugga vidare, när företaget kontaktade mig och erbjöd anställning som beredare."

– Och just i min nuvarande roll som beredare handlar mycket om att förhandla med markägare. Där tror jag att vanan och grunden fanns från min tidigare roll som säljare. Elnätstekniken kan man tillskansa sig längs vägen.

Johan Lundqvist

Kraftkonsult har 23 anställda fördelade på ett halvdussin kontor längs södra norrlandskusten plus Stockholm och Uppsala. Alla känner alla inom företaget och många har runt 40 års branscherfarenhet, säger Johan:

– Så det finns alltid någon att fråga. Och faktum är att den som tar in mig på ett projekt, tar i praktiken in hela Kraftkonsult...

Johan Lundqvist är född och uppvuxen i Söderhamn. Både pappa och farfar jobbade som elektriker. Men det var aldrig hans tanke att gå i deras fotspår – det blev så av en slump.

Under gymnasiet läste Johan ekonomi och sedermera fastighetsekonomi på Högskolan i Gävle. I början av 2012 nappade han på ett jobberbjudande hos XL Bygg. Efter två år där kom erbjudandet från Kraftkonsult. Och på den vägen är det.

"Föryngringen angelägen för hela branschen"

Erik Schönning, skogsinspektor och kollega på Kraftkonsult, säger så här:

–  Det är välförtjänt att Johan uppmärksammas som Sveriges yngste beredare. Föryngringen – och att lyckas med den – är en angelägen fråga för hela branschen. Vi som konsulter märker dock att det fortfarande är dåligt med föryngringen.

– Kraftkonsult har vuxit mycket under de senaste åren, dels genom rekrytering av erfarna beredare men också genom att utbilda unga personer som Johan och att ge erfarna montörer en möjlighet att gå vidare i karriären och kunna utnyttja sin montageerfarenhet som beredare. Ett exempel på det sistnämnda är vår senaste rekrytering av Christoffer Laurin som jobbat som montör i sju år men nu vill gå vidare och nu går som beredare under upplärning av våra erfarna beredare.
Johan Lundqvist

Vad är det för bransch som mötte Johan när han kom in på energiområdet?

– Det är en väldigt seriös och intressant bransch. Men det känns som närmast rundgång på människor. Samma ansikten dyker upp i olika sammanhang...

– Energibranschen präglas av en stark framtidstro. Den som vill ha en bra framtid med garanterat jobb, ska fixa en teknisk utbildning och satsa på energibranschen. Här finns enorma utvecklingsmöjligheter på det personliga planet.  

Vad gör en beredare egentligen, Johan?

– Det är svårt att svara exakt, eftersom det är en bred provkarta av arbetsuppgifter. Du planerar för kommande nätutbyggnader. Det handlar om Tillstånd & avtal, markägarkontakter, material, konstruktion, arbetsbeskrivningar och kalkyler. Ja, det vimlar av spännande uppgifter.

EBR Beredarskolan inom Svensk Energis regi var mycket nyttig, tycker Johan Lundqvist – ja, fantastiskt bra:

– Kunskaperna är självklart det viktigaste. Men därutöver bra kontakter. Intressant att få lära hur olika branschkollegor tycker och tänker. Beredarskolan är indelad i två etapper och totalt 25 dagar. Det var sprängfyllda dagar och ingalunda något dödkött.

Johan Lundqvist är en öppen och glad kille, som trivs med det mesta i livet – inte minst att vara sambo. Och det känns som att vi kommer att få höra av Johan Lundqvist även framgent – det är en kvalificerad gissning...
Johan Lundqvist