Karolina, 20 år: "Perfekt att få arbeta utomhus 99 procent av tiden!"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

För Karolina Boman, linjemontör från Jokkmokk, var det en självklarhet att arbeta med el. För alla andra beskriver Karolina yrket som något för den som vill ha frihet under ansvar, gillar ett vara utomhus, som inte är rädd för att ta för sig och som kan arbeta både ensam och i grupp beroende på vad situationen kräver.

Karolina Boman 20 år är född och uppvuxen i Jokkmokk. Med siktet inställt på  att kunna arbeta och bo kvar på sin hemort så sökte hon sig till eldistributionsprogrammet på den lokala Bokenskolan. I juni 2014 tog Karolina studenten som utbildad linjemontör och började nästan direkt arbeta på Vattenfalls eldistributionsverksamhet. 

Att välja en utbildning med inriktning på el var egentligen en självklarhet för Karolina, som inte bara har en bror som jobbar med el utan också morbror, farbror, kusiner och farfar. Karolina berättar:

Karolina Boman

- En stor del av min familj jobbar precis som jag på Vattenfall. I vår släkt arbetar man antingen med vård eller el, men eftersom jag älskar att vara utomhus och röra på mig så var valet enkelt. Att vara linjemontör innebär att få vara ute nittionio procent av arbetstiden och det passar mig perfekt. Men det är klart, när det var 33 minusgrader förra vintern så var det rätt skönt att komma in efter en arbetsdag!

Som linjemontör kan en vanlig arbetsdag handla om allt från att byta en elmätare till att klättra i stolpar. Under höst och vinter när stormar och snö ställer till det, blir det mycket jobb med att laga linbrott, fälla träd och slå islast - vilket innebär att slå med en isolerad stång på elledningarna för att få bort snö som tynger ner och kan orsaka avbrott.  

 - Nu i november hade vi storm i Pajala, Gällivare och Jokkmokk. I vanliga fall är vi cirka ett 20-tal montörer i området, men eftersom Vattenfalls storstörningsorganisation och elbranschens Elsamverkan aktiverades så var vi 200 montörer från Bollnäs och uppåt som hjälptes åt. 

Just bra kollegor är något som inte bara kännetecknar branschen i krisläge, utan något som Karolina erfar varje dag.

Karolina Boman

- Förutom att få arbeta utomhus så gillar jag att mitt arbete är så omväxlande. Här uppe är det dessutom sådana avstånd. Ett tag hade vi ett arbete i Ladtjojaure där vi skulle byta en stolpstation till en markstation och utöka kapaciteten i nätet. Då fick vi först köra 6-7 mil till Nikkaluokta för att sedan ta skotern till slutmålet. Varje dag. Det blev lite segt efter ett tag, men vi är ett bra gäng som hjälps åt och håller humöret uppe hos varandra oavsett utmaning och jobb.  

På frågan om varför någon annan - tjej eller kille - ska välja att
jobba som linjemontör tvekar Karolina inte en sekund:

- Detta är ett jobb för den som vill ha frihet under ansvar, gillar ett vara utomhus, som inte är rädd för att ta för sig och som kan arbeta både ensam och i grupp beroende på vad situationen kräver. Jag har i alla fall väldigt sällan - om någonsin - en tråkig dag på jobbet.