Kristin, 25: ”Utbildningen var inriktad på det man behövde.”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Kristin Dure arbetar som eldriftledare hos Vattenfall Eldistribution i Trollhättan. Den tvååriga utbildningen till högskoletekniker inom elkraft var precis vad hon behövde för sitt jobb. Det har hon insett när hon börjat jobba.

Kristin Dure växte upp i Färgelanda i södra Dalsland. På gymnasiet gick hon samhällsinriktning då hon inte visste vad hon ville bli. I två år arbetade hon sedan i livsmedelsindustrin. Det var inte det faktum att det fanns maskiner där som lockade till en teknisk yrkesbana inom elområdet.

– Jag gillade matte och fysik. Jag kan väl säga att jag chansade lite när jag valde den tvååriga högskoleteknikutbildningen med inriktning elkraft på Högskolan Väst i Trollhättan, säger Kristin och lägger till:

– Många tycker också att det är konstigt att man som tjej har hittat den här branschen utan påverkan från familj och helt utan elkraftsbakgrund.

Kristin Dure

Användbara studier

Sagt och gjort. Hon var en av 50 elever som började utbildningen år 2012. Hon var inte ensam om att sakna Vattenfallsbakgrund. Flera av dem som började på skolan kom från nedlagda SAAB också. Det gav lite trygghet och hon fick många bra studiekamrater som bland annat pluggade ihop efter skoltid.

Och studierna har visat sig vara användbara:

– Utbildningen var verkligen inriktad på det man behövde kunna. När jag jobbar nu kan jag ibland se tillbaka och tänker ”aha, var det det de sa”, fortsätter Kristin.

Sommaren 2014 var hon en av ungefär 30 elever som gick ut skolan. Flera sökte jobb snabbt men Kristin valde att göra examensarbete på Uddevalla Energi innan hon hörde att Vattenfall Eldistribution sökte eldriftledare.

Nu, knappt två år senare, är hon just eldriftledare i Trollhättan tillsammans med bland annat några av sina före detta kursare. Arbetet går ut på att övervaka och underhålla regionnätet 30–130 kV. Det innefattar både planerade insatser som följer driftordrar och akuta händelser som strömavbrott. Larm från fördelningsstationer och överföringsstationer bevakas också.

”Vet aldrig vad som händer”

– Det roliga med jobbet är att man aldrig vet vad som händer. Lugna dagar blandas med dagar då det är hur mycket som helst. Det är lite spännande när orsakerna till elavbrotten visar sig, påpekar Kristin.

Kristin Dure

Hon nämner den bäver som fällde ett träd över regionledningen nära Södertälje förra sommaren. Trädet föll över regionledningen och orsakade elavbrott för tusentals kunder. Det blev stort i media.

Variation i uppgifter alltså men inte i miljö. Kristin jobbar enbart inomhus framför datorn. När saker ska åtgärdas är det montörerna som får rycka in. Bristen på ”uteliv” påverkar inte hennes inställning till jobbet:

– Det är ett jätteroligt jobb. Jag rekommenderar gärna andra att välja både utbildningen och jobbet. Så vitt jag vet har alla som gick ut skolan samtidigt och gjorde examensjobb fått jobb.

Skiftjobb och vanliga veckor

Sammansättningen av gammalt och ungt hos henne är perfekt. Hon kan alltid fråga andra. Möjligen kunde det vara fler tjejer men det är extra kul att flera av hennes studiekompisar finns där.

Kristin Dure

På driftcentralen arbetar ungefär 25 personer dagtid, fem på kvällstid och tre på natten plus två som har sovande jour. Hon växlar sina egna arbetspass mellan två vanliga dagtidsveckor och två skiftveckor. Under skiftveckorna uppstår lediga dagar som kompensation för nätterna, vilket hon trivs med.

– Då hinner jag sådant som tandläkarbesök. Dessutom behöver jag inte pendla hem till Uddevalla varje dag eftersom sovpasset ger två dagars arbete i sträck, förtydligar Kristin.

Pendlandet sker från Uddevalla där hon bor med sin sambo. På fritiden tränar hon med Friskis&Svettis och plockar gärna svamp i skogen. Kristin ger till sist ett råd till hur branschen kan bli bättre på att attrahera nya medarbetare:

– Vi måste visa upp oss längre ned i åldrarna, på grundskolenivå, till exempel inför gymnasieval. Jag visste själv ingenting om branschen när jag gick på gymnasiet.