Lärande med fokus på arbetsintegration lockade Jonas till elkraft

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Jonas hamnade i energibranschen tack vare möjligheten som Högskolan Väst erbjöd med arbetsintegrerat lärande. Efter examen som elektroingenjör med inriktning elkraft arbetar han idag som eldriftledare.

Jonas Larsson, 25 år idag, hade tänkt sig ett sabbatsår från pluggandet efter gymnasiet. Men arbetsmarknaden på västkusten, norr om Göteborg, där Saab en gång hade sitt fäste, såg inte ut att kunna erbjuda några snabba jobb just då. Istället började Jonas kolla vilka utbildningar som fanns tillgängliga och valet föll på Elektroingenjör på Högskolan Väst.

- Det som avgjorde mitt val var högskolans fokus på arbetsintegrerat lärande och modellen Co-op, där ungefär ett år av utbildningen handlar om omsätta det man lärt genom faktiskt arbete ute på företag.

För Jonas blev det tre praktikperioder; montörsarbete på Forsmark i Östhammar, konstruktion på Vattenfall i Luleå och sist selektivplanering  på Vattenfall Eldistribution i Trollhättan. Det som lockade till utbildningen var också det bästa med den enligt Jonas - att få prova på olika möjliga jobb redan under utbildningen.

Vattenfall blev också det slutgiltiga valet efter examen som elektroingenjör med inriktning elkraft. Sedan våren 2014 arbetar Jonas som eldriftledare på driftcentralen i Trollhättan. Jobbet innebär kort och gott - för att använda Jonas ord - att övervaka elnätet. Nu är ju jobbet inte så okomplicerat som det låter, utan planerade och oplanerade händelser sker ständigt som måste åtgärdas eller hanteras. Det kan vara planerade avbrott eller att åskan går och löser ut brytare. Då handlar det om att lokalisera problemet och åtgärda via fjärrstyrning, eller - om det är ett träd som lagt sig över en ledning - att säkerställa att en montör i fält åtgärdar det.

Jonas Larsson

Att jobbet innebär treskift med jobb både kvällar och nätter är inget problem för Jonas:

- Jag har inga problem med sömnen och jag gillar verkligen jobbet. Det är ett roligt och omväxlande jobb där det är viktigt att ha koll. Kanske vill jag gå vidare till nya utmaningar senare, men just nu trivs jag jättebra!

Privat köpte Jonas och hans sambo hus förra året så fritiden är fylld med allt vad det innebär av altanbyggande och gräsklippning. Men han har också en dröm. Att kunna köpa en väldigt speciell bil.

- Ja, jag gillar ju att åka på cruisingar* - och det vore ju den ultimata grejen. Att få äga och köra min egen drömbil; en Buick 58.

*Fri tolkning: att åka fina bilar, tillsammans, för nöjes skull.