Malin, 27, vattenkraftstekniker – i fjärde generationsledet

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Malin Nyman, snart 27 år, är fjärde generationen "vattenkraftare" som efter genomgången utbildning till vattenkraftstekniker i Jokkmokk har hittat sitt drömjobb. Hon arbetar skift vid Statkrafts driftcentral i Sollefteå och därifrån körs ett 50-tal vattenkraftverk över hela landet. "Jag kommer aldrig att byta inriktning!" säger hon tvärsäkert och glatt.

För Malin, uppvuxen i Vuollerim, har kraftbranschen – och speciellt vattenkraften – varit en central del av hennes liv. Ändå tog det fem år av arbete inom vården  på olika platser, innan hon hittade rätt utbildning:

– Vården var inte rätt plats för mig. Det kändes tydligt. Nu får jag jobba med intressanta saker hela tiden. I grunden har jag självfallet att starkt intresse för teknik.

Malin Nyman

På fädernesidan är Malin fjärde generationen som arbetar med vattenkraft. Det innebär att hennes förfäder i princip täckt in hela utbyggnadsepoken för vattenkraften. Hon säger:

– Både min pappa, min farfar och farfars far jobbade med vattenkraft. Det var tack vare farfar som vi hamnade i Vuollerim, där jag växt upp. Det är kring Luleälven som får familjehistoria finns. Min pappa är lindare vilket innebär att han bygger upp statorn.

Malin Nyman gick färdigt utbildningen våren 2014. Hon fick anställningen på norskägda Statkraft – världens största producent av förnybar energi – redan innan utbildningen var klar:

"Jo, jag var tidigt ute med att söka jobb. Som tjej trodde jag att det skulle vara svårare än det visade sig vara..."

– Under uppväxten var jag ofta med pappa på jobbet. Uppenbarligen satte det sina spår.
Malin Nyman

Malin Nyman är sambo – dock på distans, eftersom hon veckopendlar – och har tvillingsystern Emma  som nu har sökt exakt samma utbildning i Jokkmokk som Malin gick. Hemmet finns i Storuman. Men det är inga problem att veckopendla:

– Äsch, det är bara 30 mil emellan. Det har aldrig varit något problem. Vi är ju vana vid avstånd.

Övervakar 50 vattenkraftverk

Malin Nyman är visstidsanställd och har nu blivit erbjuden en tillsvidareanställning som driftsingenjör. Från driftcentralen på det gamla militärområdet vid Nipan i Sollefteå styr, planerar och övervakar Malin och kollegorna både vind- och vattenkraftsproduktionen för Statkraft – däribland 50-talet vattenkraftverk. De flesta ligger i norrlandsälvar som Ångermanälven, Indalsälven, Skellefteälven, Umeälven, Gideälven och Ljungan. Men även den del kraftverk i Västsverige, bland annat i Lagan och Nissan. Malin berättar:

– Vi jobbar skift. I regel är det dubbelbemanning vid kontrollborden. På dagtid är det dessutom två personer som planerar kommande dags produktion.
Malin Nyman

Malin gjorde sin praktik hos Vattenfall på deras driftcentral i Vuollerim. Motsvarade det nuvarande jobbet Malins förväntningar?

– Under praktikperioden hos Vattenfall var det ingen egentlig planering. Därför blev mitt nuvarande jobb bredare. Och det rymmer mer än jag hade trott. Men det är positivt. Jag trivs väldigt bra.

"Hela tiden på tå"

Malin räds inte heller nattpassen och de omplaneringar som kan bli aktuella:

– Man måste hela tiden vara på tå. Ibland måste det fattas snabba beslut. Det gillar jag också. Som nattmänniska är de passen inget problem heller. Efter ett halvårs inskolning är det först på senare tid som jag fått ta det fulla ansvaret ensam.

Malin Nyman ägnar fritiden åt att vara i fritidshuset och fiska samt att köra skoter på vintrarna - det är hennes största intressen. Sambon har motsvarande arbetsuppgifter åt Vattenfall, men hemma i Storuman.  

Malin är medveten om branschens närmast gigantiska rekryteringsbehov av duktiga medarbetare med antingen energi- eller elkraftskompetens. Om utbildningen säger hon så här:

"Jag har alltid gillat matematik. Hydrauliken – som jag inte visste något om – blev jättespännande. Det var också spännande att jobba med CAD (computer aided design) för konstruktioner av ritningar och elscheman."

Slutar Malin Nyman som hoppas att många ungdomar inser att energibranschen erbjuder många drömjobb. Och att en energiutbildning i praktiken är garantin för ett bra och spännande framtidsjobb.