Maria och Sofia satsar på energibranschen: "Jobb som verkligen har betydelse"

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Maria Carlsson, 32-åring som jobbat som sjukgymnast i tio år, och Sofia Elvelind, 28, som har två examina i bagaget – det är två av knappt 60-talet ungdomar som nu börjat på branschens egen distansutbildning till högskoleingenjör med inriktning elkraft i samarbete med de tre nordligaste universiteten. Bägge har insett energibranschens utmaningar och chansen till spännande framtidsjobb.

Maria Carlsson, numera sundsvallsbo, har jobbat som sjukgymnast på Södersjukhuset i Stockholm i anslutning till handkirurgen. Motsvarande jobb finns inte i Sundsvall. Därför gällde det att satsa på en ny framtid efter flytten till Norrland. Maria säger så här:

 – Vi flyttade hit i våras - jag och sambon samt våra två små barn, ett och tre år. Dels tittade jag på lämpliga distansutbildningar, dels ville jag ha lärosätet i Sundsvall, dels ville jag ha en gynnsam arbetsmarknad. Enligt uteslutningsmetoden blev det aningen miljö- och vattentekniker eller elkrafttekniker.
Maria Carlsson

"Jag bestämde mig för elkraften. Det kändes mer rejält. Pappa är montör med egen firma och jag har varit med honom i alla år som liten. Jag har alltid trivts med "tugget" inom energibranschen. Det kändes rejält med elkraftinriktningen."

– Jag är medveten om branschens stora rekryteringsbehov i samband med stora pensionsavgångar. Visst är det en gubbig bransch – men nu börjar det komma allt fler tjejer.

En av landets främsta cyklister

Maria Carlsson har alltid gillat matte och teknik i skolan. Hon är fast förvissad om att klara utbildningen genom studier på heltid. "Men matten känns redan tuff", säger hon. Ett kommande bröllop planeras det redan för. Hennes liv präglas utöver studierna av familjen, sport och naturen. Sambon och Maria själv är aktiva inom mountainbike. Maria har målsättningen att kommande år tillhöra topp fem i landet:

– Visst var det kul med det svenska OS-guldet. Och nej – jag ser mig inte som en framtida OS-cyklist. Då skulle jag ha börjat trampa redan för 20 år sedan.

Sofia Elvelind – idag tjänstledig för studier från Sandvik – fick upp intresset för energibranschen redan i samband med sommarjobb på Gävle Energis elnätsavdelning för åtta år sedan. Dock fortsatte hon läsa industriell ekonomi på Högskolan i Gävle fram till färdig examen. Under mellantiden har hon jobbat en period på Stora Enso, bland annat med förbättring av deras lagerhållning, och sedermera på Sandvik. Där har det handlat om säljsupport på rörsidan.
Sofia Elvelind

Men Sofia har även klarat av andra utbildningar längs vägen - bland annat fullföljde hon till företagsekonom, också det på Högskolan i Gävle.

– Men det var ett sidospår, säger hon leende.

Sofia Elvelind uppfattar energibranschen som "häftig": "Där får man verkligen jobba med något som har betydelse – både för individen och samhället. Det känns viktigt för mig."

Även Sofia är fast besluten att klara av den nya utbildningen via heltidsstudier på tre år:

– Egentligen var det en slump att jag hittade den här utbildningen. Det var på nätet. Jag försöker hålla mig uppdaterad om intressanta utbildningar. Detta känns nu helt rätt.

Sofia är uppvuxen i Sandviken med en pappa som är civilingenjör och en mamma inom vården. Mannen jobbar på Sandvik. Utöver studierna går all tid till familjen med två barn – 1,5 och 3 år.

Infrastrukturen viktig

I framtiden hoppas Sofia få användning för både sina tidigare kunskaper och de tillkommande från energiutbildningen:

– Infrastrukturen är ett viktigt område. Häromkring händer det många spännande saker – inte minst den nya "elvägen" utanför Sandviken. Och givetvis kan min utbildning också vara av intresse för Sandvik. Det krävs ju en hel del energi för att smälta stål...

 Från kursstarten i Skellefteå nyligen, där 58 elever dök upp, fick hon bekräftat att utbildningen rymmer en hel del matematik:

– Men det är bra. Matte har jag alltid gillat. Däremot har jag en längre startsträcka när det gäller elkunskaperna.

Maria och Sofia har tre tuffa år framför sig - vi önskar dem lycka till. Och gratulerar till ett klokt framtidsval.