Mätingenjör Mathias, 24, trivs i ”ständigt utmanande” arbete med kärnbränsle

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

På Westinghouse i Västerås arbetar Mathias Andersson i labbet där han har ett stort ansvar för utvecklingen av nytt kärnbränsle. Den treåriga utbildningen till energiingenjör visade sig vara perfekt för honom.

Hallstahammarsonen Mattias Anderson har alltid haft ett intresse för teknik och matematik. Därför var det naturligt att han valde ABB:s industrigymnasium i Västerås, med ingenjörsinriktning.

– Det var en bra förberedelse för högre studier. Dessutom var det slitigt. Vi läste fler kurser än andra utbildningar, motsvarande tre och ett halvt år på tre år, säger Mathias.

Våren 2010 blev han färdig och visste inte vad han skulle läsa vidare till. Det blev ett sabbatsår då han arbetade ihop pengar på en fabrik i Kolbäck nära Hallstahammar. Han hann samtidigt fundera över vad han ville.

Mathias Andersson

Treårig energiingenjör öppnar många dörrar

– Att jag hade gått en ganska bred teknisk gymnasieutbildning speglade mitt val till högskolan. Jag ville fortsätta hålla alla dörrar öppna och inte stänga några. Därför föll mitt val på den treåriga utbildningen till energiingenjör på Mälardalens högskola.

Där fick han känna på ”det mesta” inom energiområdet och var alltså fortsatt bred, som han önskade. Det var visserligen på gott och ont, som han uttrycker sig, men mest gott eftersom han ännu inte visste vad han ville jobba med.

– Det rimmade med mitt breda tekniska intresse att få läsa många intressanta ämnen. Mälardalens högskola var dessutom bra, med många duktiga lärare och en bra studiemiljö.

”Väldigt speciellt” jobb

Nu kom också de pengar som han tjänat under sabbatsåret till nytta. Han bodde fortfarande i sitt föräldrahem och behövde inte ta några studielån. När han sedan skulle söka jobb tyckte han att han var lite kinkig:

– Jag sökte bara sådana jobb som jag verkligen trodde att jag skulle trivas med. Till sist landade jag på Westinghouse i Västerås i ett jobb som är väldigt speciellt och som jag verkligen stortrivs i.

Mathias Andersson

I Sverige är Westinghouse är mest känt som leverantör av kärnbränsle. Mathias jobbar på ett laboratorium just med att testa kärnbränsle som mätingenjör vilket innebär ansvar för att just mätningar fungerar, ett ”ständig utmanande” arbete.

Speciellt utmanande har det varit på sista tiden eftersom Westinghouse håller på att byta ut och modernisera sitt mätsystem för insamling av provdata inför prover av Westinghouse kommande reaktorbränsle TRITON11. Eftersom relativt få personer arbetar på labbet blir Mathias högst delaktig och får ta ansvar för hela kedjan, från val av system till slutlig användning.

Letar riskeffekter

– Det är ett arbete som innefattar lite av varje, från att fysiskt installera hårdvaran till programmeringen av mjukvaran. Jag har också varit med om att funktionsutforma programmet, säger han.

En spännande tid för Mathias som går in på mer detaljer kring vad det bland annat handlar om, att söka vid vilken effekt som bränslet riskerar att torrkoka. Det kan ske punktvis på olika ställen på bränslet om temperaturen blir för hög.

– Det är en sorts felsökning alltså för att optimera bränslen åt kokarreaktorer, de reaktorer som är vanligast i Sverige. Vi testar inte med vanligt uran utan tillför el med höga effekter uppemot 15 Megawatt.

Mathias Andersson

Testerna förbereds i detalj och dokumenteras noggrant. På grund av de stora ombyggnader som pågår i systemen har de inte kunnat genomföra testerna under en tid. Först i mars blir det dags för nästa testomgång

Rekommendera andra – javisst!

Så Mathias tycker definitivt att han har hamnat rätt. Han får lära sig massor och jobbet ställer varierande krav på honom. På frågan om han kan rekommendera andra att välja samma utbildningsbana som han tagit blir svaret ja:

– Utbildningen är jättebra om man inte riktigt vet vad man ska göra. Den är visserligen inom energiområdet men är bred. Hade jag velat specialisera mig mer hade jag kunnat gå den femåriga varianten av energiingenjörsutbildningen.

Idag bor han i en egen lägenhet i Hallstahammar som singel. Fritiden ägnar han gärna åt fotboll. Han spelar för Hallstahammar i division 4 och tittar gärna på fotboll även på tv där favoritlaget är Manchester United. Att resa lockar också och minst en gång om året bär det iväg utomlands.