Mikael, 26: ”Jag lär mig något nytt varje dag!”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Mikael Sjölander, 26 år, tog examen som STI-ingenjör i somras men hade redan innan avslutad utbildning fått arbete på Fortum. Det var under utbildningens andra praktikperiod som han hamnade på ett av Fortums verk och fick fin kontakt med sina medarbetare, som sedan ledde till ytterligare en praktikperiod och till slut en anställning.

– Det bästa med STI:s utbildning var absolut all praktik, säger Mikael Sjölander. De teoretiska delarna var väldigt bra och självklart nödvändiga, men att få komma ut till företag och jobba på riktigt, lära känna branschen och knyta kontakter det var den överlägset bästa delen tycker jag.  

Mikael är utbildad STI-ingenjör inom drift, kraft och värme. Idag arbetar han som drifttekniker på Hässelbyverken. Som drifttekniker handlar arbetsdagen bland annat om att sköta daglig tillsyn på kraftverket, rondering och att hjälpa driftingenjören att köra verket.
Mikael Sjölander

Jobbar hårt mot driftingenjör

– Det kan handla om att rulla igång en turbin eller göra i ordning en panna för start, säger Mikael. Det finns mycket arbete på ett kraftverk som är handpåläggning ute på golvet, allt kan inte skötas med en knapptryckning.

Mikaels mål är att ta steget till driftingenjör efter att ha samlat på sig den erfarenhet som krävs. Att jobba hårt och behöva lära sig nya saker hela tiden för att utvecklas ser Mikael bara som positivt. 

Mikael Sjölander

Älskar att lära

– Det är det som är det bästa med mitt jobb, att det finns så mycket att lära sig. Bland dem som arbetar här på verket finns otroliga mängder samlad kunskap – en del har ju jobbat med detta i 50 år. För mig så är det man själv som sätter ambitionsnivån, vill man så kan man lära sig hur mycket som helst!

STI, Stockholms tekniska institut, är en Yrkeshögskola med ett uppdrag från arbetslivet. Därmed finns det ett verkligt behov av de personer som kommer ut på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. 94 procent av studenter som examinerats från STI får jobb efter utbildningen.