Mohammad, 27-årig ingenjör: "Jag har ett omväxlande drömjobb!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Alla måste bidra till samhällets utveckling. Det ansvaret har vi alla. Därför är det häftigt att få jobba med el, som vi alla är beroende av. Jag har ett drömjobb – som verkligen betyder något för samhället – med stor omväxling. Varje dag är en ny utmaning!" Det säger Mohammad Atar, 27-årig driftledningsingenjör på Ellevio i Karlstad – en kille som hunnit med ovanligt mycket redan i livet.

Mohammad Atar kommer från en extremt internationell familj. Han kom till Sverige vid fem års ålder. Mamman är libanesiska och pappan är irakier. Sedermera flyttade hela familjen till London. Men Mohammad valde att återvända till Sverige. Han säger:

– Mina syskon har valt naturvetenskapliga linjen, såsom läkare, tandläkare, audionom, dietist. Jag är uppvuxen med flera olika nationaliteter och har anammat mycket från olika kulturer – det irakiska, det libanesiska, det svenska. Visst, jag har tagit det bästa från alla dessa kulturer...

Mohammad Atar flyttade med familjen till London och provade på olika jobb. Han återvände till Stockholm år 2010. Första jobbet under gymnasietiden var på McDonalds. Han har även hunnit med att prova på som eltekniker, väktare  och har även jobbat både på Jysk och JULA. Första anhalten på resan in i energibranschen skedde via gymnasieutbildning på S:t Eriks gymnasium i Stockholm – elprogrammet med inriktning mot elteknik. Sedermera gick han på den speciella högskoleingenjörsutbildningen på Högskolan Väst – den gick han igenom rekordsnabbt. Han läste till elektroingenjör med inriktning mot elkraft med Co-op som gick på 3,5 år.

Mohammad Atar
"Jo, jag läste en period på 200 procents fart och två andra perioder på 150 procent. Och det funkade."

 

Elkraftsstudierna i Trollhättan på Högskolan Väst inleddes hösten 2011. Han valde en utbildning med Co-op – dvs teorin varvades med tre längre praktikperioder på just Vattenfall hemma i Stockholm. Han berättar:

– Min examen var klar sommaren 2014. Just möjligheterna till Co-op – att varva teorin i skolbänken med praktiskt arbete – tilltalade mig, eftersom det ger lite andra kunskaper och erfarenheter än bara teori. De tre perioderna med Co-op blev nästan ett helt kalenderår sammantaget.  

Ursprungligen hade Mohammad ett brinnande intresse för teknik och el. Matematik och fysik är ämnen som han alltid gillat – speciellt kombinationen av dessa. Han säger:

"Det var på gymnasiet som jag fullt ut insåg hur viktigt det är med el. Både för dig själv och hela samhället – ja, för hela världen. Energiområdet bygger på ett språk som hela världen talar. Fysiklagarna och Ohms lag är desamma över hela jorden. Den som satsar på en energiutbildning bidrar till ett bättre samhälle med goda karriärmöjligheter."

 Mohammad Atar

Mohammad är mycket nöjd med Högskolan Västs utbildning - inte minst mycket bra lärare, betonar han. Om utbildningen säger han så här:

– Kombinationen av matte och fysik är häftig. Det svåra inom fysiken tycker jag är elektrodelen. Det gäller att tänka annorlunda och försöka förstå. Inom mekaniken räknar du på grejer som det går att se och ta på. Inom elektrotekniken räknar du på grejer som inte syns – det är en väsentlig skillnad.

En stark personlig drivkraft präglar Mohammad Atars förhållningssätt till både jobbet och livet. Hans föräldrar, säger han, har varit stenhårda med att vi alltid måste sätta upp ett tydligt mål:

– Jag är uppvuxen med inställningen att alltid göra mitt bästa. Du måste sträva framåt och brinna för det du sysslar med. Den inställningen skapar omväxling, ett stabilt personligt ledarskap och ger en god social förmåga som man har nytta av i karriärutvecklingen. Ju mer du träffar människor, desto mer utvecklas du som person. Och då utvecklas hjärnan också.

Han sökte sig till Ellevio i Karlstad efter fullgången utbildning. Han stortrivs och berättar om sina "fantastiska kollegor". Anställningsavtalet var påskrivet redan innan han fått sitt examensbevis. I dagsläget är han huvudansvarig för lokalnät på västkusten, för drifttagningsplaner samt andra arbetsuppgifter – exempelvis kontroll av driftorder – och har på sistone också fått testa på som driftoperatör som innebär att man "kör elnätet".

Mohammad rekommenderar varmt ungdomar att våga satsa på en framtid i energibranschen – i synnerhet för den som vill vara säker att få jobb efter utbildningen: "Du får göra en insats för miljön och ett bättre klimat. Du får aldrig tråkigt. Du får alltid nya dagliga utmaningar. Du känner att du verkligen arbetar med något viktigt för samhället – ja, ibland känner man sig som en hjälte. Du har riktigt kul!"

Mohammad Atar är nygift sedan ifjol. Hustrun bor dock kvar i Libanon i väntan på Migrationsverkets behandling. Men jag är dålig på att gå och vänta, säger han. Och avslutar:

– Jag har egentligen bara en besvikelse som jag bär på – den att jag aldrig har gjort lumpen. Det är en skyldighet för alla som vill bidra till samhället. Min tanke var att ta tjänstledigt och göra militärtjänsten då när det var tre månader. Sedan blev det nio månader på nytt. Då glömde jag bort det...