Olov 21, anläggningsmontör: ”det bästa är att få vara utomhus och jobba”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Efter 60 veckors studier i Åsbro blev Piteåfödde Olov Johansson linjemontör. Ett jobb med stora frihetsgrader där en av dem är att få arbeta ute i skog o mark. En annan är att jobben kan planeras in väldigt fritt. Olov trivs och känner att han tack vare jobbet också utvecklats socialt.

Olov Johansson jobbar för företaget Eltel Networks som levererar tekniska tjänster inom infrastruktur. Där jobbar han med serviceunderhåll på Svenska kraftnäts högspänningsledningar 200–400 kV. Det är ett jobb med stora frihetsgrader:

"Det bästa är att vara utomhus och jobba. Man får ordentligt med motion dessutom. Att klättra 30 meter rakt upp på en stege tar i armar och ben. Vi har många besiktningsjobb också som kan innebära promenader över stock och sten i två mil. Gratis motion alltså och ingen timme är den andra lik heller", säger Olov.

Intensivt jobb med ledigheter efteråt

Men frihetsgraderna finns på flera plan. Ett arbete kan planeras in väldigt fritt vilket kan betyda långa sammanhängande arbetspass som sedan leder till att Olov kan ta ut flextid i perioder då det inte är lika mycket akuta jobb. Det kan innebära ledigheter på två veckor.

Även om han är stationerad i Piteå och bor centralt där så har han på senare tid inte varit hemma så mycket. Det har varit mycket resande inom det område han jobbar, som sträcker sig från Gävle och norrut i Sverige.
Olov Johansson

– Jag har bara varit hemma på helgerna under den senaste månaden till exempel. Men jag trivs riktigt bra med det. Att komma till en ny stad och lära känna nya människor som man ska arbeta med, kanske över en öl första kvällen, är kul. Det gör också att man förändras som person, säger han.

Utvecklats socialt

Olov förtydligar med att hans arbete har bidragit till social utveckling. Trots att Olov bara jobbat för företaget sedan strax före jul förra året känner han att han vågar öppna sig mer när han träffar andra människor numera.

Det jobb han har nu för Eltel Networks löper till nyårsskiftet 2016/2017. Då gör Svenska kraftnät en ny upphandling och beroende på hur den går får han se vilken roll han eventuellt kan ha där efteråt. Som underentreprenör finns många möjligheter.

Han är mycket nöjd med den utbildning han har satsat på för att nå dit han har kommit idag. Efter grundskolan hemma i Piteå gick han treårig gymnasieutbildning med inriktning automatiseringsteknik. En tidigare praktikplats på järnvägen gjorde att han funderade på att utbilda sig vidare.

Kom in på två skolor

– Jag sökte till Ängelholms yrkeshögskola men hittade också Åsbro kursgård. Eftersom jag sommarjobbat tidigare på lokalnätet i Piteå hade jag lite koll på elnätssidan. Jag sökte därför även Åsbro och deras utbildning till anläggningsmontör, berättar han.

Olov kom in på båda skolorna men valde Åsbro som lät mer spännande. 60 veckor senare var han klar och började i november år 2014 hos en underentreprenör åt Vattenfall i Gällivare men hamnade redan efter en månad hos sin nuvarande arbetsgivare.
Olov Johansson

Utbildningen i Åsbro gav möjlighet att pröva på många olika arbetsmoment för att hitta det man verkligen tycker är intressant. Alla utom två elever fick jobb direkt efter skolan. Två andra elever började arbeta redan innan examen var uthämtad. Idag har alla hans kurskompisar jobb.

Fungerar även som stadgad

Olov är singel och det passar sannolikt bra med tanke på de många och långa resorna. Men även med en livsstil som denna går det att ha ett förhållande, bara partnern är förberedd på vad det innebär. Han nämner en arbetskamrat som exempel:

– Jodå, en av mina nära kollegor är snart pensionär och har jobbat med det här hela livet. Så nog går det!

Han rekommenderar gladligen andra att söka samma väg som han själv har gjort, även om han på skoj lägger till att det innebär att han ”då skulle få konkurrens”. Det får bli Olov Johanssons slutreplik.