Sanne, 30, kovände: "Allt med el är spännande, viktigt och häftigt!"

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

"Efter några yrkesår inom kafé samt vård och omsorg, kovände jag. Elkraftsutbildningen på Högskolan Väst fick jag tips om – sedan var jag fast. Allt med el är spännande, viktigt och häftigt!". Det säger Sanne Karlsson, snart 30 år, som med högskoleingenjörsexamen i ryggen nu jobbar som konsult på COWI i Stenungsund.

Sanne – född och uppvuxen i Stenungsund – beskriver sig som en person med många järn i elden. En mångsysslare. Det var aningen vacklande innan elkraftsutbildningen kom i blickpunkten för henne:

– Jag började gymnasiet på musiklinjen. Så här i efterhand känns det som att jag behövde vinna tid, innan jag bestämde min framtid.

Elkraftsstudierna i Trollhättan på Högskolan Väst inleddes hösten 2011. Hon valde en utbildning med Co-op – dvs teorin varvades med tre längre praktikperioder på just COWI hemma i Stenungsund. Hon berättar:

– Min examen var klar förra vintern. Just möjligheterna till Co-op – att varva teorin i skolbänken med praktiskt arbete – tilltalade mig, eftersom det ger lite andra kunskaper och erfarenheter än bara teori. De tre praktikperioderna blev nästan ett helt kalenderår sammantaget. Dessutom fick jag barn under studietiden.

Sanne Karlsson

– Varför det blev COWI? Dels för att praktikmöjligheten gick att lösa hemma i Stenungsund, men jag tyckte även att det verkade roligt och varierande att jobba i projekt som arbetsform. Det är ett internationellt teknikkonsultföretag verksamt inom flera områden, i vårt fall inom industrin med mycket arbete för petrokemin i Stenungsund och raffinaderierna på västkusten.

Sanne Karlsson har alltid varit teknikintresserad. Det var en lärare som tipsade om utbildningen på Högskolan Väst:

– Trollhättan präglas mycket av Vattenfalls närvaro där. Jag läste basåret – sedan var jag fast! Elkraft fascinerar mig, även om jag har svårt att sätta tummen mitt i prick varför. Utan el stannar Sverige. El finns över allt. El angår varenda människa. Branschen finns därmed överallt. Energi kommer alltid att behövas.

"Därmed finns det goda utvecklingsmöjligheter för den som satsar på energijobb. Energibranschen är bred. Det känns som en trygghet med en bra utbildning till elkraftingenjör i botten."
Sanne Karlsson

Sanne Karlsson, mamma till två killar (3 och 6 år), kunde kombinera familjelivet med utbildningen – även det en fördel. Hon har en hantverkande sambo och trivs med livet överhuvud taget och tycker att hon hamnat rätt.

Konsultvärlden konkurrerar också med branschens medlemsföretag om energikompetensen. Delvis var det slumpen som avgjorde att praktiken blev just på COWI. Sanne säger:

– Man får ordna Co-opplats själv. Jag ringde runt och fick napp på COWI. Tanken är att man i första arbetsperioden ska arbeta praktiskt med händerna och samtidigt få en bild av hur arbetsdagen kan se ut i energibranschen. Jag tillbringade två månader i Göteborgs hamn. Där fick jag gå parallellt med en montör och prova på allt, vilket var väldigt roligt för mig som inte hade så mycket tidigare erfarenhet!

Sanne Karlsson

På COWI arbetar Sanne på en ganska nystartad elkraftavdelning i Stenungsund:

– Vi är ett tiotal personer som gör lite av varje. Många av kollegorna är på Preemraff i Lysekil. Just nu är jag på Perstorp i Stenungsund där vi just avslutat ett större projekt. Det har byggts en helt ny fabriksdel och där har det byggts ett nytt ställverk. Nu sysslar vi med att dokumentera och efter det hoppas jag på nya, intressanta projekt. Ett mål är att få vara med hela vägen från konstruktionsstadiet fram till idrifttagning.

Sannes pappa jobbar med fjärrvärmen i Stenungsund och mamma är undersköterska inom äldrevården. Det tekniska intresset kommer från pappa. Det hon uppskattar mest med jobbet är variationen – både i stort och smått. Det finns många duktiga kollegor som gärna delar med sig av kunskapen.

"Energijobb kan jag verkligen rekommendera andra ungdomar. Man har alla möjligheter att påverka sin situation i vad man väljer att jobba med. Oavsett om du vill jobba i Sverige eller utomlands, med konstruktion, eller med händerna. "

Sanne har fullt fokus på jobbet och familjelivet. Även om hon valt konsultbanan just nu, utesluter hon inte vägen över till de rena energibolagen. Flytt på sikt?

– Allt är möjligt - hela livet ligger öppet. Jag behöver i vart fall närheten till havet...